Forrás: pixabay.com
A szinte egész évben kapható karfiolnak nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Sok benne a C-vitamin, amit mélyhűtött állapotában is megőriz.
Folsavat, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminokat is tartalmaz. Magas a mangán-, a kálium-, a magnézium-, a szelén-, a cink-, a kalcium- és a réztartalma. A mangán a B-vitaminokkal együtt az idegpályák működését ellátó enzimek alapja. A szelén az antioxidánsok védelmi rendszerében vesz részt.
Élelmi rostjai és kéntartalmú összetevői védelmet nyújthatnak akár a daganatos betegségekkel szemben is. Magas rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést, de érzékeny embereknél puffadást okozhat.
Sokféleképpen felhasználhatjuk: húspótló ételként rántva készíthetjük el, de rakott ételek, leves és saláták is készülhetnek belőle, és savanyúságnak eltéve is igen kitűnő.
Karfiolos rakott tészta
Hozzávalók:
25 dkg tészta
10 dkg cheddarsajt
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
2 dl tej
2 dkg liszt
2 evőkanál vaj
1 fej kisebb karfiol
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük (ne legyen túl puha), majd leszűrjük. A karfiolt rózsáira szedjük, és roppanósra főzzük körülbelül hét perc alatt. A szószhoz a sajtokat lereszeljük. Egy lábasban vajat olvasztunk, majd a lisztet zsemleszínűre pirítjuk. Felöntjük szobahőmérsékletű tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtokat. Amikor elolvadnak, lehúzzuk az edényt a tűzről. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk vajjal, elrendezzük benne a tésztát, hozzáadjuk a karfiolt, és ráöntjük a sajtos szószt. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Energia: 2877 kcal
Fehérje: 144,7 g
Zsír: 95,3 g
Szénhidrát: 253,7 g
Karfiolsaláta
Hozzávalók:
40 dkg karfiol
4 db főtt tojás
10 db koktélparadicsom
30 dkg főtt sonka
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
1 teáskanál citromlé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
currypor ízlés szerint
Elkészítés:
A karfiolrózsákat szétszedjük, és roppanósra főzzük. A koktélparadicsomot négybe vágjuk. A tojást durva darabokra, a sonkát kockákra vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük. A tejfölt elkeverjük a majonézzel és a citromlével. Sóval, borssal, curryval ízesítjük, ráöntjük az előkészített hozzávalókhoz, majd jól elkeverjük.
Energia: 2287 kcal
Fehérje: 86 g
Zsír: 185 g
Szénhidrát: 29 g
Egészségükre!