Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karfiol

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. február 03. 10:00
A karfiol
Nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban

 

Forrás: pixabay.com

A szinte egész évben kapható karfiolnak nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Sok benne a C-vitamin, amit mélyhűtött állapotában is megőriz.

Folsavat, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminokat is tartalmaz. Magas a mangán-, a kálium-, a magnézium-, a szelén-, a cink-, a kalcium- és a réztartalma. A mangán a B-vitaminokkal együtt az idegpályák működését ellátó enzimek alapja. A szelén az antioxidánsok védelmi rendszerében vesz részt.

Élelmi rostjai és kéntartalmú összetevői védelmet nyújthatnak akár a daganatos betegségekkel szemben is. Magas rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést, de érzékeny embereknél puffadást okozhat.

Sokféleképpen felhasználhatjuk: húspótló ételként rántva készíthetjük el, de rakott ételek, leves és saláták is készülhetnek belőle, és savanyúságnak eltéve is igen kitűnő.

 

Karfiolos rakott tészta

Hozzávalók:

25 dkg tészta

10 dkg cheddarsajt

10 dkg trappista sajt

10 dkg füstölt sajt

2 dl tej

2 dkg liszt

2 evőkanál vaj

1 fej kisebb karfiol

bors

szerecsendió

 

Elkészítés:

A tésztát megfőzzük (ne legyen túl puha), majd leszűrjük. A karfiolt rózsáira szedjük, és roppanósra főzzük körülbelül hét perc alatt. A szószhoz a sajtokat lereszeljük. Egy lábasban vajat olvasztunk, majd a lisztet zsemleszínűre pirítjuk. Felöntjük szobahőmérsékletű tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtokat. Amikor elolvadnak, lehúzzuk az edényt a tűzről. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk vajjal, elrendezzük benne a tésztát, hozzáadjuk a karfiolt, és ráöntjük a sajtos szószt. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Energia:     2877 kcal

Fehérje:    144,7 g

Zsír:        95,3 g

Szénhidrát: 253,7 g

 

Karfiolsaláta

Hozzávalók:

40 dkg karfiol

4 db főtt tojás

10 db koktélparadicsom

30 dkg főtt sonka

2 dl tejföl

2 evőkanál majonéz

1 teáskanál citromlé

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

currypor ízlés szerint

 

Elkészítés:

A karfiolrózsákat szétszedjük, és roppanósra főzzük. A koktélparadicsomot négybe vágjuk. A tojást durva darabokra, a sonkát kockákra vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük. A tejfölt elkeverjük a majonézzel és a citromlével. Sóval, borssal, curryval ízesítjük, ráöntjük az előkészített hozzávalókhoz, majd jól elkeverjük.

 

Energia:  2287 kcal

Fehérje:    86 g

Zsír:      185 g

Szénhidrát: 29 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM