Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ahol az ízek a régiek, ott a szakállas vének fehér hollóról regélnek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. január 21. 17:00
Ahol az ízek a régiek, ott a szakállas vének fehér hollóról regélnek
Belelapoztunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az arany betűs, kemény fedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Egyhetes téli pihenője alkalmával Alajos gróf szemlesütve mérte végig Békésgyula sétaútjának mohos pihenőpadjait, melyek csaknem két emberöltőnek őrizték szerelmi jelvényeit. A korhadt szíveket és a megható vallomásokat egykoron a város fürdővendégei vésték bele bicskáikkal az ülőalkalmatosságokba, de mára szinte az összes porrá változott. Amelyik mégsem, azt a dísznövényzet futotta be. Alajos hihetetlennek találta, hogy a legnagyobb szerelmek ennyire csekély nyomokat hagynak hátra, s idővel még az emlékezetből is eltűntek.

S amint ezekkel a gondolatokkal a fejében igyekezett legyőzni a bokáig érő havat, és eljutni a cukrászdába, szembe jött vele egy szép vágású, jól öltözött fiatalember, hóna alatt bordó bársonyba tekert zöld fedelű emlékkönyvvel.

Nicsak, a fürdő házipoétája! – kiáltott fel Alajos gróf, és közelebb szólította az ábrándos képű barna ifjút, aki elpirulva engedelmeskedett.

Csupán egy vidéki tanárjelölt lennék – igazított a kijelentésen a legény.

Miféle könyv az a kezében, talán csak nem egy verseskötet? – érdeklődött Alajos. A fiatal erre vállat vont, ajkait összeráncolta, majd szivarjából könnyed füstfelleget eresztett az ég felé.

A Békésben, mit tudtommal a kastélylakók is járatnak maguknak, gyakran találkozhat a nevemmel, gróf úr, hisz meglehetősen keresett költője vagyok e tájnak. Ha nem faragok rímet egy hétig, Kóhn úr már küldözgeti rám a futárjait. Itt van például egy nemrég papírra vetett költeményem – mondta, s felnyitotta a Reinhardt magánál hordott vendégkönyvét, amelybe sorait a hajnali kávézgatás közben költötte bele, s ahonnan azokat fel kívánta olvasni beszélgetőtársának.

Halljam, folytassa! – biztatta Alajos, és ráhajolt a fellapozott oldalakra.

 

Fehér holló Pesten egy ilyen cukrászda,

Igényességünk nem a régi, hiába,

Elefántagyarú, aranyos, szép a köve,

Marha, kinek változtatni teremne kedve,

Szakállas vének sem emlékeznek szebbre,

Cuki ennek a cukinak a fénye, csendje.

 

Gyönyörű, maga nagyon tehetséges! – jegyezte meg Alajos gróf, és meghajolt a bölcsészet leendő professzora előtt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)