Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött az ökumenikus imahét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. január 21. 16:00
Megkezdődött az ökumenikus imahét
Naponta délután 5 órától tartanak imaalkalmakat Gyulán

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csatlakoztak a gyulai keresztyén és keresztény felekezetek az ökumenikus imahéthez. Ebben az esztendőben január 20–27. között naponta 5 órától tartanak imaalkalmakat városunk templomaiban. Az igazságra, és csakis az igazságra törekedj… bibliai mottójú programsorozat keretében a keresztény egységért imádkoznak világszerte.

képünk a tavalyi imahéten készült

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ökumenikus imahét kezdődött vasárnap Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programsorozatának megnyitó szertartását Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezette. A rendezvényhez a gyulai történelmi magyar felekezetek is csatlakoztak.

Gyulán január 20-án, vasárnap délután 5 órakor az evangélikus templomban nyitották meg az imahetet, hétfőn, azaz ma ugyanitt folytatódik. Kedden és szerdán a belvárosi római katolikus plébániatemplomban gyűlnek össze misére a hívek, csütörtökön és pénteken pedig a baptista imaházban. A záró istentiszteleteket szombaton és vasárnap a református templomban tartják. Minden egyes alkalom délután 5 órakor kezdődik – tájékoztatta lapunkat a Gyulai Evangélikus Egyházközség.

Az imahét anyagát ebben az évben az indonéz ökumenikus csoport állította össze, a szöveget az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága, valamint a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság véglegesítette.

Amint erről tavaly is beszámoltunk, az első ökumenikus imahetet 1908-ban hirdette meg az anglikán és a katolikus egyház. A többi felekezet és gyülekezet később csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarországon két évtizedes hagyománya van a programsorozatnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)