Képünk illusztráció
Forrás: Pixabay.com
A csicsóka vékony szárú, napraforgóhoz nagyon hasonló, magas növésű, a talajban értékes gumót termő évelő növény.
A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. Jelentős a kálium-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor- és a cinktartalma. A vitaminok közül figyelemre méltó a béta-karotin-, a B1-, a B2-vitamin, a niacin-, és C-vitamin-tartalma.
Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben. Az inulin olyan szénhidrát, amelyet a szervezetünk inzulin nélkül is hasznosítani képes. Mivel vércukoremelő hatása kicsi, cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását. Az inulinról bebizonyosodott rákellenes hatása is.
A csicsóka fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni.
Ajánlatos mindig csak annyi termést felszedni, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, mert a gumók száraz körülmények között gyorsan megfonnyadnak, nedves körülmények között viszont hamar megpenészednek.
A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz vagy a káposztatorzsához. Elkészíthetjük köretnek húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk.
Diós csirke csicsókával
Hozzávalók (4 adag):
4 db csirkecomb
2 db zsemle
0,5 dl tej
fél teáskanál édeskömény
fél csokor petrezselyem
1 közepes db zöldhagyma (zöld része)
1 db tojás
10 dkg dió
Csicsókás köret
5 dkg vaj
25 dkg csicsóka
1 dl tej
1 púpozott evőkanál finomliszt
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkecombokat besózzuk és félretesszük. Megpirítjuk a diót (akkor jó, ha picit bebarnul). A zsemléket tejbe áztatjuk. A zsemlét, a pirított diót, a tojást, a felvágott petrezselymet és a zöldhagymát összedolgozzuk, sóval, borssal, édesköménnyel ízesítjük. A tölteléket a csirkecombba töltjük, majd sütőben szép aranybarnára sütjük.
A csicsókát megmossuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd lehúzzuk a héját, és összetörjük. A tojások fehérjéjét habbá verjük.
A megolvasztott vajra ráhintjük a lisztet, és hozzáöntjük a tejet, majd sózzuk és borsozzuk, végül addig keverjük, amíg besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a két tojás sárgáját, majd a csicsókát és végül a tojáshabot.
Kivajazott, zsemlemorzsával hintett tűzálló tálba tesszük, és 160 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Energia: 3021 kcal
Fehérje: 286 g
Zsír: 146 g
Szénhidrát: 107 g
Jó étvágyat!


























