Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csicsóka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. november 25. 14:00
Csicsóka
Nyersen fogyasztva a legegészségesebb

Képünk illusztráció

Forrás: Pixabay.com

A csicsóka vékony szárú, napraforgóhoz nagyon hasonló, magas növésű, a talajban értékes gumót termő évelő növény.

A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. Jelentős a kálium-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor- és a cinktartalma. A vitaminok közül figyelemre méltó a béta-karotin-, a B1-, a B2-vitamin, a niacin-, és C-vitamin-tartalma.

Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben. Az inulin olyan szénhidrát, amelyet a szervezetünk inzulin nélkül is hasznosítani képes. Mivel vércukoremelő hatása kicsi, cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását. Az inulinról bebizonyosodott rákellenes hatása is.

A csicsóka fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni.

Ajánlatos mindig csak annyi termést felszedni, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, mert a gumók száraz körülmények között gyorsan megfonnyadnak, nedves körülmények között viszont hamar megpenészednek.

A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz vagy a káposztatorzsához. Elkészíthetjük köretnek húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk.

 

Diós csirke csicsókával

Hozzávalók (4 adag):

4 db csirkecomb

2 db zsemle

0,5 dl tej

fél teáskanál édeskömény

fél  csokor petrezselyem

1 közepes db zöldhagyma (zöld része)

1 db tojás

10 dkg dió

 

Csicsókás köret

5 dkg vaj

25 dkg csicsóka

1 dl tej

1 púpozott evőkanál finomliszt

2 db tojás

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A csirkecombokat besózzuk és félretesszük. Megpirítjuk a diót (akkor jó, ha picit bebarnul). A zsemléket tejbe áztatjuk. A zsemlét, a pirított diót, a tojást, a felvágott petrezselymet és a zöldhagymát összedolgozzuk, sóval, borssal, édesköménnyel ízesítjük. A tölteléket a csirkecombba töltjük, majd sütőben szép aranybarnára sütjük.

A csicsókát megmossuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd lehúzzuk a héját, és összetörjük. A tojások fehérjéjét habbá verjük.

A megolvasztott vajra ráhintjük a lisztet, és hozzáöntjük a tejet, majd sózzuk és borsozzuk, végül addig keverjük, amíg besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a két tojás sárgáját, majd a csicsókát és végül a tojáshabot.

Kivajazott, zsemlemorzsával hintett tűzálló tálba tesszük, és 160 fokon 20 perc alatt megsütjük.

 

Energia:    3021 kcal

Fehérje:    286 g

Zsír:       146 g

Szénhidrát: 107 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)