Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A káposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. október 14. 10:00
A káposzta
Jótékonyan hat a máj méregtelenítő működésére

képünk illusztráció

Forrás: Greatbritishchefs.com

A káposzta már nem csak az ősz zöldsége. Szinte egész évben fogyaszthatjuk. Érdemes is belőle minél többet enni, hiszen sok fontos tápanyaga van. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-vitamint, folsavat, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat.

Gazdag rosttartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, és béltisztító hatása van. Hozzájárul, hogy a napi 30–40 g rostot elfogyasszuk, így ügyelve a vastagbél egészségére. A rákkeltő anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a daganatos betegségek (főként a végbélrák) megelőzésében. Jótékonyan hat a máj méregtelenítő működésére is. A népi gyógyászat a káposztát nem csak belsőleg ajánlja, leveleit reumatikus fájdalmak ellen, borogatásra is használják.

Télen sláger a savanyított káposzta fogyasztása is. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin-tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás.

A káposztát igen változatos módon készíthetjük el, így sosem lesz unalmas alapanyag.

 

Amerikai saláta

Hozzávalók:

30 dkg káposzta

2 közepes darab sárgarépa

2-3 db alma

1 kis fej vöröshagyma

1 kis doboz tejföl (12%)

15 dkg majonéz

1 teáskanál citromlé

2 evőkanál porcukor

őrölt bors ízlés szerint

só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A káposztát a répával és a hagymával együtt vékony csíkokra szeleteljük, vagy legyaluljuk. A káposztát szűrőkanállal forrásban lévő vízbe merítjük kb. 15-20 másodpercre, hogy a merevségét elveszítse, de ropogós maradjon. Kihűtjük. Közben elkészítjük az öntetet, amivel az egészet összekeverjük. Hűtve fogyasztjuk.

 

Energia:     1862 kcal

Fehérje:       15 g

Zsír:         138 g

Szénhidrát: 113,5 g

 

Rakott káposzta

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta

30 dkg darált pulykahús

15 dkg gersli vagy bulgur

2 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

0.5 dl olaj

5 dl tejföl (12%-os)

5 dkg zsemlemorzsa

borsikafű

majoranna

 

Elkészítés:

Kevés zsiradékon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel. Sóval, majorannával, borsikafűvel ízesítjük. Erre az alapra tesszük a darált húst, amit puhára párolunk. A gerslit sós vízben megfőzzük. Amikor a hús megpuhult, összekeverjük vele. A savanyú káposztát forró vízben 10 percig előfőzzük, hogy puhább legyen, és kicsit veszítsen a savanyúságából. Leszűrjük. Egy nagyobb tűzálló tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. A káposzta felét beletesszük, megszórjuk kevés majorannával és borsikafűvel, majd erre helyezzük a húsos-rizses tölteléket. Beborítjuk a maradék káposztával. A tetejét gazdagon meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával és kevés zsemlemorzsával. 40-50 percig sütjük 180 fokon. Ha megsült, paradicsommal, erős paprikával és petrezselyemzölddel díszíthetjük.

 

Energia:     2809 kcal

Fehérje:    116,5 g

Zsír:       139,6 g

Szénhidrát: 253,5 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)