képünk illusztráció
Forrás: Greatbritishchefs.com
A káposzta már nem csak az ősz zöldsége. Szinte egész évben fogyaszthatjuk. Érdemes is belőle minél többet enni, hiszen sok fontos tápanyaga van. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-vitamint, folsavat, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat.
Gazdag rosttartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, és béltisztító hatása van. Hozzájárul, hogy a napi 30–40 g rostot elfogyasszuk, így ügyelve a vastagbél egészségére. A rákkeltő anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a daganatos betegségek (főként a végbélrák) megelőzésében. Jótékonyan hat a máj méregtelenítő működésére is. A népi gyógyászat a káposztát nem csak belsőleg ajánlja, leveleit reumatikus fájdalmak ellen, borogatásra is használják.
Télen sláger a savanyított káposzta fogyasztása is. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin-tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás.
A káposztát igen változatos módon készíthetjük el, így sosem lesz unalmas alapanyag.
Amerikai saláta
Hozzávalók:
30 dkg káposzta
2 közepes darab sárgarépa
2-3 db alma
1 kis fej vöröshagyma
1 kis doboz tejföl (12%)
15 dkg majonéz
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál porcukor
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés:
A káposztát a répával és a hagymával együtt vékony csíkokra szeleteljük, vagy legyaluljuk. A káposztát szűrőkanállal forrásban lévő vízbe merítjük kb. 15-20 másodpercre, hogy a merevségét elveszítse, de ropogós maradjon. Kihűtjük. Közben elkészítjük az öntetet, amivel az egészet összekeverjük. Hűtve fogyasztjuk.
Energia: 1862 kcal
Fehérje: 15 g
Zsír: 138 g
Szénhidrát: 113,5 g
Rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
30 dkg darált pulykahús
15 dkg gersli vagy bulgur
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0.5 dl olaj
5 dl tejföl (12%-os)
5 dkg zsemlemorzsa
borsikafű
majoranna
Elkészítés:
Kevés zsiradékon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel. Sóval, majorannával, borsikafűvel ízesítjük. Erre az alapra tesszük a darált húst, amit puhára párolunk. A gerslit sós vízben megfőzzük. Amikor a hús megpuhult, összekeverjük vele. A savanyú káposztát forró vízben 10 percig előfőzzük, hogy puhább legyen, és kicsit veszítsen a savanyúságából. Leszűrjük. Egy nagyobb tűzálló tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. A káposzta felét beletesszük, megszórjuk kevés majorannával és borsikafűvel, majd erre helyezzük a húsos-rizses tölteléket. Beborítjuk a maradék káposztával. A tetejét gazdagon meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával és kevés zsemlemorzsával. 40-50 percig sütjük 180 fokon. Ha megsült, paradicsommal, erős paprikával és petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Energia: 2809 kcal
Fehérje: 116,5 g
Zsír: 139,6 g
Szénhidrát: 253,5 g
Jó étvágyat!


























