Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Sváb burgonyaleves és szilvalekváros papucs is járt a Göndöcs-kertbe látogatóknak 

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2018. október 14. 11:00
Sváb burgonyaleves és szilvalekváros papucs is járt a Göndöcs-kertbe látogatóknak 
Egy házaspár kapta idén a K.Schiffer József-díjat a gyulai sváb bálon

Szüreti mulatságot és sváb bált rendezett október 13-án a gyulai német nemzetiségi önkormányzat a Göndöcs-kertben és a Vigadóban.

A fán is szőlő terem

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Sváb vásárral, német muzsikával, autentikus étel- és italkóstolóval várták a látogatókat szombat délután Gyulán. A helyi svábok szőlőt préseltek, mustot készítettek, a gyerekeknek pedig régi játékokkal készültek a szervezők. A helyi német asszonyok a jó hangulathoz savanyú burgonyalevest és sült szilvás papucsot kínáltak. 

 

a hagyomány része a tánc

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A rendezvényt Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg, aki beszédében a helyi németek hagyományairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy egy-egy ilyen esemény mennyire fontos a német kisebbség életében. Mittag Mónika kiemelte: ezek az programok segítenek bemutatni és átörökíteni a hagyományokat az idősebb korosztályról a fiatalabbakra, akik így segíthetik majd a német szokások életben tartását a városban. 

 

mittag mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az esti sváb bálra érkezőket pálinkával, pogácsával és hagyományos német zenével várták. Este derült ki az is, ki kapta idén a K. Schriffert-díjat. A helyi svábok által alapított elismerést ezúttal egy házaspár, Kádárné Schriffert Erzsébet és Kádár László vehette át.

Ahogy a helyszínen elhangzott: pár női tagja ízig-vérig német származású hölgy, aki a K. Schriffert kör lelkes támogatója, a civil szervezet megalakulása óta sokat segít a nemzetiségi ünnepek előkészítésében és adminisztratív munkában is. Párja, Kádár László német identitása azzal kezdődött, hogy feleségül vette a Schriffert család lányát, majd egyre inkább helyi svábként élte az életét. Később a német közösséghez is csatlakozott, ahol sokat segített a rendezvények lebonyolításában.

A sváb bálon idén is német dallamokkal és többfogásos vacsorával várták a helyi németeket és minden érdeklődőt.

 

friss volt a must

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

 
 
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)