Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A dió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. szeptember 30. 10:00
A dió
Igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

A dióbél igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék. Nagy, negyven százalék feletti olajtartalma ellenére roppant egészséges csemege. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsav tartalma (omega-3 zsírsav), koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K- vitamin. A dióban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.

(A leveléből és a termés húsos burkából készült főzetet pattanások, kelések, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására használják. Aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott.)

Naponta néhány szem dió elrágcsálásával hozzájuthatunk a benne lévő értékes tápanyagokhoz, de nem kell attól félnünk, hogy súlyfeleslegre teszünk szert.

Sokféleképpen fogyaszthatjuk a dióbelet: saláták ízletes kísérője lehet, de jól illik a sültekhez és a tésztákhoz is, nem beszélve a diós sütemények hatalmas választékáról.

 

Váncza Mágnás dióspite

A tésztához:

30 dkg liszt

22 dkg vaj

1 csomag sütőpor

10 dkg cukor

1 db tojás

1 db citrom (reszelt héja és leve)

7 evőkanál sárgabaracklekvár (vagy málnalekvár)

A tetejére

20 dkg cukor

3 db tojás

15 dkg darált dió

0.5 csomag vaníliás cukor

1 db tojás

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összevegyítjük a sütőporral, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Kb. az 1/4 részét félretesszük, a nagyobb részt szép vékonyra nyújtjuk, és sütőpapírozott tepsibe fektetjük.

Megkenjük gazdagon a lekvárral.

A tetejére a cukrot, tojássárgát, diót, vaníliás cukrot és a tojásfehérje habot lazán összekeverjük és a lekváros tésztára simítjuk.

A félretett tésztából vékony csíkokat gyúrunk és a diós krém tetejére rács alakban ráhelyezzük és megkenjük tojással.

Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

 

Energia: 5704 kcal

Fehérje:   67,5 g

Zsír:     284,5 g

Szénhidrát: 670 g

 

Diós birsalmás muffin

Hozzávalók/6 adag:

4 db birsalma

1 bögre liszt

1 bögre dió

0.5 bögre cukor

20 dkg vaj

2.5 dl tej

2 db tojás

2 csipet só

1 csomag sütőpor

0.5 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál fahéj

2 púpozott evőkanál kakaó

1 csomag vaníliás cukor

10 dkg olvasztott tejcsokoládé

10 dkg darabolt tejcsokoládé

 

Elkészítés:

A meghámozott birsalmákat kis kockákra vágjuk.

A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, az olvasztott csokoládét, a száraz hozzávalókat és az almát.

Előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Az átlagos muffin sütési ideje elvileg 20-25 perc, de az alma nedvessége miatt több idő kell.

 

Energia:    6286 kcal

Fehérje:    74 g

Zsír:       346 g

Szénhidrát: 687 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)