képünk illusztráció
Forrás: pixabay.com
A dióbél igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék. Nagy, negyven százalék feletti olajtartalma ellenére roppant egészséges csemege. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsav tartalma (omega-3 zsírsav), koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K- vitamin. A dióban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.
(A leveléből és a termés húsos burkából készült főzetet pattanások, kelések, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására használják. Aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott.)
Naponta néhány szem dió elrágcsálásával hozzájuthatunk a benne lévő értékes tápanyagokhoz, de nem kell attól félnünk, hogy súlyfeleslegre teszünk szert.
Sokféleképpen fogyaszthatjuk a dióbelet: saláták ízletes kísérője lehet, de jól illik a sültekhez és a tésztákhoz is, nem beszélve a diós sütemények hatalmas választékáról.
Váncza Mágnás dióspite
A tésztához:
30 dkg liszt
22 dkg vaj
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
1 db tojás
1 db citrom (reszelt héja és leve)
7 evőkanál sárgabaracklekvár (vagy málnalekvár)
A tetejére
20 dkg cukor
3 db tojás
15 dkg darált dió
0.5 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet összevegyítjük a sütőporral, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Kb. az 1/4 részét félretesszük, a nagyobb részt szép vékonyra nyújtjuk, és sütőpapírozott tepsibe fektetjük.
Megkenjük gazdagon a lekvárral.
A tetejére a cukrot, tojássárgát, diót, vaníliás cukrot és a tojásfehérje habot lazán összekeverjük és a lekváros tésztára simítjuk.
A félretett tésztából vékony csíkokat gyúrunk és a diós krém tetejére rács alakban ráhelyezzük és megkenjük tojással.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Energia: 5704 kcal
Fehérje: 67,5 g
Zsír: 284,5 g
Szénhidrát: 670 g
Diós birsalmás muffin
Hozzávalók/6 adag:
4 db birsalma
1 bögre liszt
1 bögre dió
0.5 bögre cukor
20 dkg vaj
2.5 dl tej
2 db tojás
2 csipet só
1 csomag sütőpor
0.5 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
2 púpozott evőkanál kakaó
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg olvasztott tejcsokoládé
10 dkg darabolt tejcsokoládé
Elkészítés:
A meghámozott birsalmákat kis kockákra vágjuk.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, az olvasztott csokoládét, a száraz hozzávalókat és az almát.
Előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Az átlagos muffin sütési ideje elvileg 20-25 perc, de az alma nedvessége miatt több idő kell.
Energia: 6286 kcal
Fehérje: 74 g
Zsír: 346 g
Szénhidrát: 687 g
Jó étvágyat!


























