Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paprika

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. szeptember 23. 10:00
A paprika
Csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget

képünk illusztráció

Forrás: Goodhousekeeping.com

A paprika az egészséget védő vegyületek tárháza. Közülük is kiemelkedő a C-vitamin tartalma. A paprika előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt.

Tartalmaz még A-, B1-, B2-vitamint,  illóolajat,  pektint, ásványi sókat is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. Antioxidáns, antiallergén, rákmegelőző és stresszűző hatása van. A paprika csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Ez is nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású.

A C-vitamin tartalmának köszönhetően a friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti a fogínyvérzést, és sorvadást. Ezen kívül csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget. Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását.

A paprika ugyan Amerikából származik, mégis mára elengedhetetlen alapanyaga lett számos „magyar” ételnek. A paprika felhasználásával számos étel elkészíthető, ill. ízesíthető.

 

Sültpaprika saláta

Hozzávalók (2 adag):

4 db paprika (vastaghúsú, piros, sárga, zöld színű)

3 evőkanál 10%-os ecet

1.5 dl víz

2 kávéskanál só

1 teáskanál cukor

8 szem fekete bors

2 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

3 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A paprikákat grillserpenyőben addig sütjük, míg minden oldaluk fekete nem lesz. A megsült paprikákat csomagoljuk alufóliába 10 percre. Ezt követően könnyen lehúzhatjuk a paprikák sült héját. A megtisztított sültpaprikáknak távolítsuk el a magjait és az ereit is, majd hosszában egy cm-es csíkokra szeleteljük fel. A paprikacsíkokat tegyük egy tálba.

Az olajos-ecetes lé hozzávalóit keverjük össze és melegítsük fel, majd öntsük a paprikacsíkokra. 1-2 órát hagyjuk összeérni.

Langyosan, hidegen egyaránt fogyasztható.

 

Energia:   724 kcal

Fehérje:    12 g

Zsír:       50 g

Szénhidrát: 41 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)