Az egészséges bélműködés alapvető feltétele a megfelelő rostfogyasztás (napi 20–30 g) és folyadékbevitel (2–2,5 liter/nap). Ezekenkívül az ételekben lévő zsiradék és savak is hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.
A lenmag rendszeres fogyasztása ezt is szolgálja. Ugyanakkor omega 3- és 6- zsírsav-tartalma hat a szív- és érrendszer működésére is, mivel hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, és gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.
A lenmag vitaminokban (A, B, C, D és E) és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, réz, fluor, kobalt, króm) is gazdag, így az immunrendszert és a csontokat is erősíti.
Érdemes tehát mindennap fogyasztani lenmagot. Lehetőleg őrölt formában, mert így jobban hasznosulnak a tápanyagai. Tehetjük müzlibe, joghurtba, nyers salátába, főzelékekbe, süteményekhez, tésztákhoz.
Lenmagos szendvicskrém
Hozzávalók:
14 dkg szezámmag
8 dkg lenmag
1-2 evőkanál olivaolaj
1-2 evőkanál kókuszzsír
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt köménymag
só
Elkészítés:
7 dkg szezámmagot finoman megpirítunk. Mikor lehűlt, a többi maggal együtt finomra daráljuk kávédarálón. Majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a köménymagot és a sót is. A végén belekeverjük az olajat és a kókuszzsírt.
Energia 1602 kcal
Fehérje: 41 g
Zsír: 140 g
Szénhidrát: 36 g
Egészségükre!