A karalábé a káposztafélék családjába tartozik. Némelyik káposztafélének a levelét, másoknak a bimbóját, a virágát fogasztjuk, a karalábénak történetesen a szárát esszük meg.
A karalábé nagy víztartalmú növény. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium, kalcium, magnézium, réz és kén. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav és a C-vitamin, ezért kiváló immunerősítő. A karalábénak jó gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van. Ezt a benne levő ásványoknak és az A-vitaminnak köszönheti. Kéntartalma segíti a sebgyógyulást. Rosttartalma karbantartja a bélműködést.
Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoidvegyület van benne, mint a gumókban.
Főzeléknek, levesnek, rántott, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője lehet. Felhasználhatjuk salátáknak vagy kenyérre való krémeknek is.
Karalábé ropogós
Hozzávalók:
4 db (kb. 1 kg) karalábé
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
kevés majoránna
friss petrezselyemzöld
só, bors
olaj
Elkészítése:
A karalábét felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és burgonyatörővel áttörjük. Mikor langyosra hűlt, a tojásokat és a zsemlemorzsát is hozzákeverjük. Ha nem elég szilárd a massza, még adunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát. A zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet is beledolgozzuk, fűszerezzük. Összegyúrjuk, és fasírtokat formálunk belőle, majd forró olajban kisütjük.
Energia: 1160 kcal
Fehérje: 34 g
Zsír: 60 g
Szénhidrát: 77 g
Egészségükre!