Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgadinnye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. július 01. 10:00
A sárgadinnye
Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést

képünk illusztráció

Forrás: Mejorconsalud.com

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a sárgadinnye. A sárgadinnyét az egész világon ismerik, számtalan alakú, és színű változata létezik.

A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői a rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz.

Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2, folsav és C-vitamin-tartalma jelentős. Nagy mennyiségben található benne cink, foszfor, nátrium, réz, és króm.

A benne lévő C-vitaminnak és a béta-karotinnak köszönhetően erősíti az immunrendszert. Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, s mindezt a nélkül teszi, hogy megterhelné a bélrendszert.

A sárgadinnye magas víztartalma hozzájárul szervezetünk folyadékegyensúlyához, valamint teltség érzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek.

Bár a sárgadinnyét elsősorban nyersen élvezzük, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak. Előételként remekül illik húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellé.

 

Sertéshús sárgadinnyével

Hozzávalók (2 adag):

2 evőkanál olaj

80 dkg sertéscomb

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál ecet

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál méz

Só ízlés szerint

1 kg sárgadinnye

3 evőkanál tejföl

szerecsendió ízlés szerint

2 evőkanál mustár

 

Elkészítés:

A felhevített olajon 5-6 percig sütjük a vékony szeletekre vágott hús mindkét oldalát.

Közben elkészítjük a citromléből, ecetből, zúzott fokhagymából és mézből készült elegyet, amivel meglocsoljuk a sistergő húsokat. Ezután megsózzuk, majd nagyon gyenge tűzön lefedve, puhára pároljuk. Ekkor kiszedjük a húsokat. A visszamaradt szaftba beletesszük a kockára vágott sárgadinnyét. Hozzáadjuk a szerecsendióval, mustárral elkevert tejfölt. Összeforgatjuk, és miután felforrt, még 2-3 percig főzzük.

A melegen tartott húsokat a gyümölcsös mártással leöntve tálaljuk!

 

Energia:   2659 kcal

Fehérje:    190 g

Zsír:       130 g

Szénhidrát: 138 g

 

 

Dinnyeturmix

Hozzávalók:

20 dkg érett sárgadinnye

2 dl tej

ízlés szerint méz és fahéj

 

Elkészítés:

A dinnyét kockára vágjuk, turmixgépbe tesszük, és hozzáadjuk a tejet, és a mézet. Alaposan ősszeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük egy kis időre, hogy hideg legyen. Fogyasztás előtt megszórjuk a tetejét egy csipet fahéjjal.

 

Energia:   302 kcal

Fehérje:   8,8 g

Zsír:      5,6 g

Szénhidrát: 46 g

 

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)