A nyár egyik kedvenc gyümölcse a sárgadinnye. A sárgadinnyét az egész világon ismerik, számtalan alakú, és színű változata létezik.
A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői a rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz.
Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2, folsav és C-vitamin-tartalma jelentős. Nagy mennyiségben található benne cink, foszfor, nátrium, réz, és króm.
A benne lévő C-vitaminnak és a béta-karotinnak köszönhetően erősíti az immunrendszert. Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, s mindezt a nélkül teszi, hogy megterhelné a bélrendszert.
A sárgadinnye magas víztartalma hozzájárul szervezetünk folyadékegyensúlyához, valamint teltség érzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek.
Bár a sárgadinnyét elsősorban nyersen élvezzük, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak. Előételként remekül illik húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellé.
Sertéshús sárgadinnyével
Hozzávalók (2 adag):
2 evőkanál olaj
80 dkg sertéscomb
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál ecet
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál méz
Só ízlés szerint
1 kg sárgadinnye
3 evőkanál tejföl
szerecsendió ízlés szerint
2 evőkanál mustár
Elkészítés:
A felhevített olajon 5-6 percig sütjük a vékony szeletekre vágott hús mindkét oldalát.
Közben elkészítjük a citromléből, ecetből, zúzott fokhagymából és mézből készült elegyet, amivel meglocsoljuk a sistergő húsokat. Ezután megsózzuk, majd nagyon gyenge tűzön lefedve, puhára pároljuk. Ekkor kiszedjük a húsokat. A visszamaradt szaftba beletesszük a kockára vágott sárgadinnyét. Hozzáadjuk a szerecsendióval, mustárral elkevert tejfölt. Összeforgatjuk, és miután felforrt, még 2-3 percig főzzük.
A melegen tartott húsokat a gyümölcsös mártással leöntve tálaljuk!
Energia: 2659 kcal
Fehérje: 190 g
Zsír: 130 g
Szénhidrát: 138 g
Dinnyeturmix
Hozzávalók:
20 dkg érett sárgadinnye
2 dl tej
ízlés szerint méz és fahéj
Elkészítés:
A dinnyét kockára vágjuk, turmixgépbe tesszük, és hozzáadjuk a tejet, és a mézet. Alaposan ősszeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük egy kis időre, hogy hideg legyen. Fogyasztás előtt megszórjuk a tetejét egy csipet fahéjjal.
Energia: 302 kcal
Fehérje: 8,8 g
Zsír: 5,6 g
Szénhidrát: 46 g
Egészségükre!