Forrás: pixabay.com
A kapribogyó a kapri cserje friss rügye, melyet időigényesen és nagy odafigyeléssel, kézi szedéssel gyűjtögetnek össze. A Földközi-tenger térségében őshonos növény.
A kapribogyót ecetes, sós vízben tartósítják és így árusítják, hiszen ebben hosszú ideig friss marad. Nagyon népszerű Ciprusban, Algériában, Spanyol-, Görög-, Olasz- és Franciaországban is. Leginkább halakkal, húsokkal és mártásokhoz keverve fogyasztják.
A kapribogyós üveget, ha megbontottuk, mindenképp tartsuk hűtőszekrényben.
Régen gyógyászati célokra szélhajtóként és afrodiziákumként is használták. Amennyire kicsi, annyira gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Sok benne a mangán, vas, kalcium, magnézium, K-vitamin, C-vitamin, B2-vitamin.
A kapribogyó a brokkolihoz, mustármaghoz, káposztához hasonlóan kénalapú vegyületet tartalmaz, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megakadályozza a rákos betegségek kialakulását. Ajánlott azoknak is, akik vérnyomás problémával vagy vérszegénységgel küzdenek. Rendszeres fogyasztása által nagyban javulhat életminőségünk.
Citromos kapribogyós csirkemell
Hozzávalók:
45 dkg csirkemell
3 evőkanál búzaliszt
3 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál kapribogyó
2 db citrom
0,5 marék petrezselyem zöld
só
őrölt feketebors
Elkészítés
A húst megmossuk, és kisebb szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, és végül lisztben megforgatjuk, hogy egy vékony réteget képezzen a húson.
Egy serpenyőben megolvasztunk 2 evőkanál vajat és hozzáöntjük a két evőkanál olívaolajat is és felforrósítjuk. Ebben sütjük meg a csirkemelleket. Kb. 4-4 percig sütjük mindkét oldalukat ezután kivesszük a serpenyőből. A serpenyőben maradt vajas-olajos keverékhez adunk még egy evőkanál vajat, felolvasztjuk, majd hozzácsavarunk 1,5 citrom levét, hozzáadjuk a kapribogyót és a fehérbort is. 5 percig forraljuk az alapot. Ebbe tesszük vissza a csirkemelleket és így sütjük még 5 percig, majd a maradék citromot felszeleteljük és azt is hozzáadjuk a húshoz. 1-2 percig forraljuk még. Petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.
Energia: 1537 kcal
Fehérje: 111 g
Zsír: 94 g
Szénhidrát: 51 g
Pizza kapribogyóval
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
120 ml tej
2,5 dkg élesztő
5 evőkanál olaj
Szósz:
2-3 evőkanál paradicsomszósz
só, őrölt bors
2 kávéskanál oregánó
2gerezd fokhagyma
3 teáskanál olaj
Feltét:
3 db csiperke gomba
10 dkg sonka
10 dkg sajt
olivabogyó
2 evőkanál kapribogyó
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval alaposan eldolgozzuk. Gáztepsi méretűre nyújtjuk, és 5 percig elősütjük. Majd megkenjük a szósszal, és rátesszük a feltétet. Reszelt sajttal megszórjuk, és készre sütjük.
Energia: 3287 kcal
Fehérje: 101 g
Zsír: 156 g
Szénhidrát: 347 g
Jó étvágyat!