képünk illusztráció
Forrás: Spiceography.com
A sóska nemcsak a kertekben, hanem vadon is előfordul. Szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, és nem művelt talajokon.
A sóska sok ásványi sót, kalciumot, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, cserzőanyagok is vannak benne. Ennek ellenére fogyasztását nem ajánlatos túlzásba vinni, ugyanis oxálsavtartalma gátolja a kalcium felszívódását, és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese- és epekőképződést. Vastartalma kevésbé hasznosul, ugyanis a növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól. A növényekben úgynevezett nem hem vas formájában van jelen, míg a májban, húsokban, halban, tojásban úgynevezett hem kötésben található meg. Utóbbinak körülbelül 15 százaléka szívódik fel, míg a növényekből körülbelül 3-5 százalék. A nem hem vas felszívódása javítható, ha valamilyen hem vasat tartalmazó húsfélével vagy C-vitamin-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.
A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása, vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága van. Vitamin- és flavonoidtartalmának köszönhetően növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.
A sóskából nemcsak mártást lehet készíteni. Felhasználható saláták, töltelékek, feltétek készítéséhez is.
Zöldséges tészta
Hozzávalók:
40 dkg zöldbab
10 dkg friss sóskalevél (ha lehet apró, minél frissebb hajtású leveleket használjunk)
só
1 hagyma
4 fokhagymagerezd
3 dkg durvára vágott mandula
7 evőkanál olaj
fehérbors
3 dkg reszelt sajt
40 dkg tollhegytészta.
Elkészítése:
A babot 6 percig sós vízben megfőzzük, lehűtjük. A hagymát kis kockákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket szeletekre daraboljuk. A mandulát zsír nélkül megpirítjuk. A sóskát alaposan megmossuk, a felét darabokra vágjuk. Fokhagymával, mandulával, 6 evőkanál olajjal, sóval és borssal pürésítjük (leturmixoljuk). A sóska másik felét finomra szeleteljük. A tollhegytésztát kétszeres mennyiségű sós vízben kifőzzük. Egy fokhagymagerezdet a vöröshagymával egy evőkanál olajon közepes hőmérsékleten három percig pirítunk, majd hozzáadjuk a babot, és két percig pároljuk vele. A tésztát leszűrjük. A babbal és a pürésített sóskával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a finomra vágott nyers sóskával serpenyőben összepirítjuk.
Energia: 2820 kcal
Fehérje: 76 g
Zsír: 113 g
Szénhidrát: 320 g
Jó étvágyat!