Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sóska

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. május 20. 10:00
A sóska
Vitamin- és flavonoidtartalmának köszönhetően fokozza a szervezet védekezőképességét

képünk illusztráció

Forrás: Spiceography.com

A sóska nemcsak a kertekben, hanem vadon is előfordul. Szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, és nem művelt talajokon.

A sóska sok ásványi sót, kalciumot, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, cserzőanyagok is vannak benne. Ennek ellenére fogyasztását nem ajánlatos túlzásba vinni, ugyanis oxálsavtartalma gátolja a kalcium felszívódását, és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese- és epekőképződést. Vastartalma kevésbé hasznosul, ugyanis a növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól. A növényekben úgynevezett nem hem vas formájában van jelen, míg a májban, húsokban, halban, tojásban úgynevezett hem kötésben található meg. Utóbbinak körülbelül 15 százaléka szívódik fel, míg a növényekből körülbelül 3-5 százalék. A nem hem vas felszívódása javítható, ha valamilyen hem vasat tartalmazó húsfélével vagy C-vitamin-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.

A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása, vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága van. Vitamin- és flavonoidtartalmának köszönhetően növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.

A sóskából nemcsak mártást lehet készíteni. Felhasználható saláták, töltelékek, feltétek készítéséhez is.

 

Zöldséges tészta

Hozzávalók:

40 dkg zöldbab

10 dkg friss sóskalevél (ha lehet apró, minél frissebb hajtású leveleket használjunk)

1 hagyma

4 fokhagymagerezd

3 dkg durvára vágott mandula

7 evőkanál olaj

fehérbors

3 dkg reszelt sajt

40 dkg tollhegytészta.

 

Elkészítése:

A babot 6 percig sós vízben megfőzzük, lehűtjük. A hagymát kis kockákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket szeletekre daraboljuk. A mandulát zsír nélkül megpirítjuk. A sóskát alaposan megmossuk, a felét darabokra vágjuk. Fokhagymával, mandulával, 6 evőkanál olajjal, sóval és borssal pürésítjük (leturmixoljuk). A sóska másik felét finomra szeleteljük. A tollhegytésztát kétszeres mennyiségű sós vízben kifőzzük. Egy fokhagymagerezdet a vöröshagymával egy evőkanál olajon közepes hőmérsékleten három percig pirítunk, majd hozzáadjuk a babot, és két percig pároljuk vele. A tésztát leszűrjük. A babbal és a pürésített sóskával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a finomra vágott nyers sóskával serpenyőben összepirítjuk.

 

Energia:   2820 kcal

Fehérje:     76 g

Zsír:       113 g

Szénhidrát: 320 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)