képünk illusztráció
Forrás: Medisite.fr
Népies neve: sárkánynövény, tárkonyüröm. Fűszernövényként világszerte termesztik. A francia és erdélyi konyha megkerülhetetlen fűszere.
Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté. Ezt a Közép-Ázsiában őshonos növényt világszerte termesztik. A tárkony levesek, főzelékek, raguk finom ízesítője. Jól illik vad- és szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.
Mint minden fűszernövény, a tárkony is sok gyógyhatással rendelkezik. Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is alkalmazzák. Az ókori görögök fogfájásra, és kígyómarás kezelésére használták. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható.
E fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben, így mindig lehet friss fűszerünk.
Tárkonyos sárgarépaleves
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa megtisztítva és lereszelve
20 dkg káposzta vékony csíkokra szelve
2 evőkanál olaj
40 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs, beáztatva
1 tojás
só
őrölt fekete bors
tárkonyecet
2 dl főzőtejszín
1 citrom leve
Elkészítés:
A répát felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. 2 liter vízzel felöntjük és fűszerezzük.
Közben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst az előzőleg beáztatott rizzsel és a tojással összedolgozzuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A masszából vizes kézzel apró gombócokat formázunk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, a húsgombócokat a levesbe dobjuk, és lassú tűzön mindent puhára főzünk. Ekkor a főzőtejszínt a levesbe csorgatjuk, és kissé beforraljuk. Azután a tűzről lehúzzuk, majd tárkonyecettel és a citromlével ízesítjük.
Energia: 2155 kcal
Fehérje: 113 g
Zsír: 117 g
Szénhidrát: 154 g
Egészségükre!