Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tárkony

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. május 06. 10:00
A tárkony
Teája tisztítja a vesét, az epét és hurutos megbetegedések esetén is alkalmazható

képünk illusztráció

Forrás: Medisite.fr

Népies neve: sárkánynövény, tárkonyüröm. Fűszernövényként világszerte termesztik. A francia és erdélyi konyha megkerülhetetlen fűszere.

Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté. Ezt a Közép-Ázsiában őshonos növényt világszerte termesztik. A tárkony levesek, főzelékek, raguk finom ízesítője. Jól illik vad- és szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

Mint minden fűszernövény, a tárkony is sok gyógyhatással rendelkezik. Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is alkalmazzák. Az ókori görögök fogfájásra, és kígyómarás kezelésére használták. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható.

E fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben, így mindig lehet friss fűszerünk.

 

Tárkonyos sárgarépaleves

Hozzávalók:

20 dkg sárgarépa megtisztítva és lereszelve

20 dkg káposzta vékony csíkokra szelve

2 evőkanál olaj

40 dkg darált sertéshús

15 dkg rizs, beáztatva

1 tojás

őrölt fekete bors

tárkonyecet

2 dl főzőtejszín

1 citrom leve

 

Elkészítés:

A répát felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. 2 liter vízzel felöntjük és fűszerezzük.

Közben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst az előzőleg beáztatott rizzsel és a tojással összedolgozzuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A masszából vizes kézzel apró gombócokat formázunk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, a húsgombócokat a levesbe dobjuk, és lassú tűzön mindent puhára főzünk. Ekkor a főzőtejszínt a levesbe csorgatjuk, és kissé beforraljuk. Azután a tűzről lehúzzuk, majd tárkonyecettel és a citromlével ízesítjük.

 

Energia:   2155 kcal

Fehérje:    113 g

Zsír:       117 g

Szénhidrát: 154 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)