Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A grépfrút

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. február 25. 10:00
A grépfrút
Csökkenti a koleszterinszintet, a visszér kialakulását, valamint remek máj- és vértisztító

képünk illusztráció

Forrás: Crockettfarms.com

A grépfrút a citrusfélék legfiatalabb tagja. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot és foszfort, míg kisebb mennyiségben B-, E- és K-vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is.

A grépfrút magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint-csökkentő. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent.

Ha valaki gyógyszert szed, akkor feltétlenül konzultáljon orvosával, gyógyszerészével a grépfrút fogyasztása kapcsán. A gyümölcsben lévő anyagok egyik ismert hatása, hogy képesek meggátolni azoknak a májenzimek működését, amelyek a szervezetben termelődő hormonok, valamint a gyógyszerek lebomlását szabályozzák. Ez azt jelenti, hogy a grépfrút elnyújthatja e szerek hatástartamát. Egyes esetekben ez jó, máskor viszont nem kívánatos. A gyümölcs például gátolja egyes vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, koleszterinszint-csökkentők kiürülését, fokozva ezzel hatásukat. Ugyanakkor egyes mérgezések esetén védik a májat és a szervezetet, mivel nem engedik a káros vegyületek előanyagainak átalakulását.

A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk. A grépfrút szüretelés után már nem érik tovább, hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle.

Nyersen vagy kifacsarva, különböző italokba keverve fogyasztjuk leginkább. Remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.

 

Grépfrút mézzel

Hozzávalók:

grépfrút ízlés szerint

méz ízlés szerint

 

Elkészítés:

A gyümölcsöt megtisztítjuk, a hártyájáról leválasztjuk a húst, mézet csorgatunk rá, és fogyaszthatjuk is.

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)