Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Közösen mozogtak a magyar parasport napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2018. február 25. 09:00
Közösen mozogtak a magyar parasport napján
Három gyulai iskola tanulói sportoltak együtt az Esély Pedagógiai Központban

Az idei esztendőtől minden évben február 22-én ünneplik a magyar parasport napját, melyről az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye is méltóképp megemlékezett.

A magyar parasport napján különleges feladatokat kaptak a gyerekek

Fotó: Gyulai Hírlap – Király László Attila és Nyemcsok Krisztina Emese 

Mint azt Szelezsánné Poptyilikán Anikó tagintézmény-vezetőhelyettes lapunknak elmondta, a magyar parasport napja alkalmából első alkalommal szerveztek rendezvényeket az ország számos területén. A dátum kiválasztása szimbolikus, hiszen 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja a budapesti Mozgásjavító Intézmény falai között.

A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt az első, intézményesített sportszervezet létrehozása, az alapításban olyan legendák vettek részt, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka és Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte.

– Intézményünk Szabó László felhívására szervezett programokat ezen a napon, ő a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák, Verseny és Szabadidősport Szövetségének elnöke.

A tagintézmény a Gyulai Dürer Albert Általános Iskolát és a Gyulai Implom József Általános Iskolát kérte fel, hogy ünnepeljenek együtt tanulóikkal. A jeles napon a három tanintézmény diákjai együtt sportoltak, és közösen oldottak meg feladatokat. A tanulók kerekesszékes és vakfeladatokat kaptak. Többek között kerekesszékes szlalom, sorfeladatok, darts és ülőröplabda várta a résztvevőket, de vakfutáson és vaksorversenyeken is próbára tehették magukat.

– Célunk, hogy a fogyatékkal élő és az ép emberek elfogadják és elismerjék egymást, és a sport által közelebb kerüljenek egymáshoz. Szeretnénk elérni, hogy a fogyatékos szó egy idő után csupán egy adat legyen, mint a név vagy a testmagasság. Ezek ugyan hozzátartoznak az emberhez, de nem negatívan különböztetik meg őt – fejtette ki Szelezsánné Poptyilikán Anikó.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)