Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Számos programot tervez az Erkel Ferenc Társaság névadója halálának 125. évfordulóján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. február 25. 10:30
Számos programot tervez az Erkel Ferenc Társaság névadója halálának 125. évfordulóján
Városunkban rendezik meg áprilisban az Éneklő Ifjúság országos szakmai napokat

Erkel Ferenc halálának 125. évfordulójáról méltóképp kíván megemlékezni idén az Erkel Ferenc Társaság, amelynek elnöksége február 24-én ülésezett a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az összejövetelen a tervezett programokról is szó esett.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az Erkel nyomában, életművéhez kötődő kedves településein – 2018 című programsorozat március 15-én délután indul az Erkel Ferenc Társaság 28. Történelmi Hangversenyével a gyulai városháza dísztermében, ahol A Széchényi család és a zeneszerzés címmel Kassai István Liszt-díjas zongoraművész tart hangversennyel egybekötött előadást. A nemzeti ünnepnapon a társaság díszoklevelét is átadják a tavalyi évben megválasztott tiszteletbeli tagnak, Gerenday Ágnes karnagynak.

Március 24-én a társaság a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kupolatermébe küldi el képviselőjét. A szakmai konferencián, amely a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségével (KÓTA) partnerségben valósul meg, dr. Németh Csaba történész, gyulai levéltáros az Erkel-ábrázolások ikonográfiájáról értekezik majd.

Szintén a KÓTÁ-val együttműködésben rendezik meg Gyulán április 13. és 15. között a 26. Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek elnevezésű rendezvényt, amelyre várhatóan a határon túlról, Aradról és Nagyszalontáról is érkeznek meghívottak. Somogyváry Ákos, az Erkel társaság elnöke az esemény kapcsán elmondta, mivel ebben az esztendőben Erkel Ferenc mellett a mára elfeledett Beliczay Gyula zeneszerzőről, zeneakadémiai tanárról is meg szeretnének emlékezni, az összejövetel szombati napján a Gyulai Kamarazenekar és az Erkel Ferenc Vegyeskar közreműködésével egy nagyon egyedi Erkel-Beliczay hangversenyt fognak tartani a Vigadóban. A koncertre mindenkit szeretettel meghívnak. Az Éneklő Ifjúság első gyulai seregszemléje másnap, azaz vasárnap egy fúvószenekari fellépéssel és az Erkel-szobor megkoszorúzásával fog véget érni. A részletekre egy későbbi lapszámunkban még visszatérünk.

Erkel Ferenc halálának napján, június 15-én természetesen idén is tartanak egy megemlékezést a Fiumei úti sírkertben, amit a Budakeszi Erkel Napok szervezőivel közösen a budai Mátyás-templomban egy Erkel-Beliczay emlékmisével zárnak majd le. Ennek keretében énekes szólisták, az Erkel Ferenc Vegyeskar és a MÁV Szimfonikus Zenekar is fel fog lépni.

A társaság 2018. évi programsorozata az aradi vértanúk napján, október 6-án folytatódna Gyulán Elek Szilvia és Kassai István négykezes zongorahangversenyével, amennyiben november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján a gyulai városházán megvalósulna az az oratórikus hangverseny, amelyen Beliczay-művet is hallhatna a publikum a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, az Erkel vegyeskar és énekes szólisták együttes fellépésének köszönhetően. Amennyiben igen, akkor néhány nappal később, november 10-én Elek Szilvia és Kassai István Budakeszin is előadja Brahms Magyar táncainak átiratát. A rendezvények egyelőre szervezés alatt állnak, olvasóinkat időben értesíteni fogjuk a fejleményekről.

A Gyula-Budakeszi kapcsolatról a társulati elnök pontosításként megjegyezte, Erkel Ferenc több szállal kötődött a Pest megyei városhoz, hisz amellett, hogy a nyarait szokásszerűen ott töltötte a család saját házában, beteg feleségét is ennek a településnek a szanatóriumában kezelték.

Az elnökségi ülésen szándék fogalmazódott meg arra vonatkozóan, hogy a társaság fonja szorosabbra együttműködését az Erkel Ferenc nevét viselő gyulai intézményekkel. Ennek első lépéseként képviselőiket a közeljövőben meghívják egyesületükbe.

Somogyváry Ákos jelezte azt is, hogy a fővárosi Diana út 7. szám alatti Erkel-emléktáblát lassan maga alá temetik egy fának az ágai, ezért arra kérte tagtársait, mielőbb találjanak megoldást a problémára. A plasztika ugyanis a gyulai születésű zeneszerző halálának helyét jelzi Budapesten. A társulat elhatározta, levélben keresik meg az illetékes önkormányzatot és az ingatlan tulajdonosát, lakóit, hogy törvényes úton tegyék láthatóvá az emlékjelt.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)