Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sáfrányos szeklice

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. január 21. 10:00
A sáfrányos szeklice
Olaja jó emésztésjavító, tisztítja a májat és az epét

képünk illusztráció

Forrás: Thespruce.com

A sáfrányos szeklice más néven olajözön, kerti pórsáfrány régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Az igen drága sáfrány helyettesítésére használják.

A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják a fűszert. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös vagy vörösesbarna lesz. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.

Gyenge illatú, kesernyés ízű. Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, sajtok, gyógyteák és italok színezésére, ízesítésére használják. Emellett használják a borászatban, a gyógyszerészetben, és ízjavító hatása miatt a cukrásziparban is.

Hatóanyagai: A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, linolsav, linolénsav, palmitinsav, olajsav, kartamin (sárga), kartamon (narancs), p-kinonok, flavonoidok. Fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban magas linolénsav-tartalma miatt.

A mag olaja gazdag E-vitamin-forrás, ez az az antioxidáns, mely gátolhatja a sejtburjánzásos betegségek kialakulását, segít megőrizni a bőr egészségét, és salaktalaníthatja a szervezetet. Az olaj jó emésztésjavító, tisztítja a májat és az epét. Fitoszterolokat is tartalmaz, vagyis olyan növényi vegyületeket, melyek szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatással bír. Javítja az idegek és az agy működését. Napjaink legújabb tudományos kutatásai szerint képes lehet megerősíteni a méhet tartó méhszalagokat, ezáltal segítséget nyújthat a vizelet visszatartás, vagyis az inkontinencia esetén. Alkalmas lehet a gyermekkori ágybavizelési, illetve az időskor vizelettartási problémák kezelésére. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták.

 

Tavaszi zöldségleves

Hozzávalók:

0,5 db póréhagyma

1 kávéskanál sáfrányos szeklice

10 dkg bacon vagy 20 dkg csirkeaprólék

2 evőkanál olaj

15 dkg zöldborsó

15 dkg zöldbab (zöldhüvelyű)

15 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

2 db halványító zeller

15 dkg karfiol

1 evőkanál petrezselyem zöldje (aprított)

1 kávéskanál kakukkfű

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 kávés kanál tárkony

2 dl natúr joghurt

1 fél citromból nyert citromlé

3 dkg eperlevél tészta

1,5 l víz

 

Elkészítés:

Az olajon megpirítjuk a bacont. Hozzáadjuk a fehérrépát, a sárgarépát, a babot, a borsót, a karfiolt, a zellert, a gombát, a fűszernövényeket, és néhány percig pároljuk, aztán felengedjük 1-1,5 l vízzel. 15 perc alatt fedő alatt megfőzzük. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, hozzáadjuk a tésztát, majd a levessel elkevert tejszínt, és összeforraljuk.

 

Energia: 1775/1335 kcal

Fehérje:     28/54 g

Zsír:       132/63 g

Szénhidrát:     95 g

 

Sáfrányos csirke

Hozzávalók (4 adag):

1 db csirkemellfilé

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

4 evőkanál olívaolaj

1 közepes db vöröshagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

4 közepes db paradicsom

2 teáskanál bazsalikom

2 kávéskanál kakukkfű

2 g sáfrány

5 dl víz

20 dkg mozzarella

4 púpozott evőkanál finomliszt

 

Elkészítés:

A csirkemellet széles szeletekre vágjuk, mintha rántanánk. Sóval, borssal fűszerezzük, és lisztbe forgatás után a felhevült olajon gyorsan körbepirítjuk, majd félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vörös- és zúzott fokhagymát, majd a tetszőlegesre vágott paradicsomot is hozzáadjuk. Bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval, borssal, sáfránnyal fűszerezzük ízlésünknek megfelelően. 4-5 deci vízzel felöntjük, és hagyjuk felforrni. A liszttel és kevés vízzel habarást készítünk, és besűrítjük. Ha a szósz már sűrű, visszarakjuk rá az elősütött csirkét, melyre sajtszeleteket teszünk, és forró grill alatt aranybarnára pirítjuk.

 

Energia:  3286 kcal

Fehérje:    89 g

Zsír:      155 g

Szénhidrát: 88 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)