képünk illusztráció
Forrás: Thespruce.com
A sáfrányos szeklice más néven olajözön, kerti pórsáfrány régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Az igen drága sáfrány helyettesítésére használják.
A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják a fűszert. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös vagy vörösesbarna lesz. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.
Gyenge illatú, kesernyés ízű. Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, sajtok, gyógyteák és italok színezésére, ízesítésére használják. Emellett használják a borászatban, a gyógyszerészetben, és ízjavító hatása miatt a cukrásziparban is.
Hatóanyagai: A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, linolsav, linolénsav, palmitinsav, olajsav, kartamin (sárga), kartamon (narancs), p-kinonok, flavonoidok. Fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban magas linolénsav-tartalma miatt.
A mag olaja gazdag E-vitamin-forrás, ez az az antioxidáns, mely gátolhatja a sejtburjánzásos betegségek kialakulását, segít megőrizni a bőr egészségét, és salaktalaníthatja a szervezetet. Az olaj jó emésztésjavító, tisztítja a májat és az epét. Fitoszterolokat is tartalmaz, vagyis olyan növényi vegyületeket, melyek szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatással bír. Javítja az idegek és az agy működését. Napjaink legújabb tudományos kutatásai szerint képes lehet megerősíteni a méhet tartó méhszalagokat, ezáltal segítséget nyújthat a vizelet visszatartás, vagyis az inkontinencia esetén. Alkalmas lehet a gyermekkori ágybavizelési, illetve az időskor vizelettartási problémák kezelésére. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták.
Tavaszi zöldségleves
Hozzávalók:
0,5 db póréhagyma
1 kávéskanál sáfrányos szeklice
10 dkg bacon vagy 20 dkg csirkeaprólék
2 evőkanál olaj
15 dkg zöldborsó
15 dkg zöldbab (zöldhüvelyű)
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
2 db halványító zeller
15 dkg karfiol
1 evőkanál petrezselyem zöldje (aprított)
1 kávéskanál kakukkfű
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 kávés kanál tárkony
2 dl natúr joghurt
1 fél citromból nyert citromlé
3 dkg eperlevél tészta
1,5 l víz
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a bacont. Hozzáadjuk a fehérrépát, a sárgarépát, a babot, a borsót, a karfiolt, a zellert, a gombát, a fűszernövényeket, és néhány percig pároljuk, aztán felengedjük 1-1,5 l vízzel. 15 perc alatt fedő alatt megfőzzük. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, hozzáadjuk a tésztát, majd a levessel elkevert tejszínt, és összeforraljuk.
Energia: 1775/1335 kcal
Fehérje: 28/54 g
Zsír: 132/63 g
Szénhidrát: 95 g
Sáfrányos csirke
Hozzávalók (4 adag):
1 db csirkemellfilé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
4 evőkanál olívaolaj
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
4 közepes db paradicsom
2 teáskanál bazsalikom
2 kávéskanál kakukkfű
2 g sáfrány
5 dl víz
20 dkg mozzarella
4 púpozott evőkanál finomliszt
Elkészítés:
A csirkemellet széles szeletekre vágjuk, mintha rántanánk. Sóval, borssal fűszerezzük, és lisztbe forgatás után a felhevült olajon gyorsan körbepirítjuk, majd félrerakjuk. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vörös- és zúzott fokhagymát, majd a tetszőlegesre vágott paradicsomot is hozzáadjuk. Bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval, borssal, sáfránnyal fűszerezzük ízlésünknek megfelelően. 4-5 deci vízzel felöntjük, és hagyjuk felforrni. A liszttel és kevés vízzel habarást készítünk, és besűrítjük. Ha a szósz már sűrű, visszarakjuk rá az elősütött csirkét, melyre sajtszeleteket teszünk, és forró grill alatt aranybarnára pirítjuk.
Energia: 3286 kcal
Fehérje: 89 g
Zsír: 155 g
Szénhidrát: 88 g
Jó étvágyat!