képünk illusztráció
Forrás: Drweil.com
A petrezselyem egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és ételízesítő. Édeskés ízű, jellegzetes illatú zöldség. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, mint közeli rokona, a sárgarépa. Levesekhez és sült húsok mellé köretnek használhatjuk.
Gyökerét szintén kipréselhetjük gyümölcscentrifugán, és levét hozzáadhatjuk más zöldségek (pl. a sárgarépa) és gyümölcsök (pl. az alma) levéhez. Fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomorbetegségeket, és kiváló étvágygerjesztő.
Erős vizelethajtó tulajdonsága is van, a magas vérnyomást csökkentő teakeverékek alkotóeleme. A petrezselyem C-, E-vitaminban és ásványi sókban (főleg káliumban) gazdag, azonban főzés közben nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti, ezért amennyiben nem nyersen használjuk fel, csak a főzés végén adjuk az ételekhez.
A petrezselyem fokozza a gyomor és a béltraktus működését. Teája hatásos hólyaghurut esetén, valamint a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is. A természetgyógyászatban a petrezselyemgyökeret menstruációs panaszokra és az anyatej termelődésének elősegítésére alkalmazzák.
Ha étkezés után elrágcsálunk egy kevés petrezselymet, az semlegesíti az erős illatokat.
Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezetünk hálás lesz érte.
Petrezselyemmártás
Hozzávalók:
5-6 közepes petrezselyemgyökér
1 dl tejszín
só
2 teáskanál szárított kakukkfű
5 dkg vaj
Elkészítés:
A petrezselymet megtisztítjuk, ujjnyi karikára vágjuk. Egy lábasban vajat olvasztunk, majd a zöldséget megfuttatjuk rajta. Ezután annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Kis sót adunk hozzá, és puhára főzzük. Mikor már puhul, és a leve is kezd elfőni, akkor tejszínnel felöntjük, és kakukkfűvel fűszerezzük. Kellemes ízű, fehér húsokhoz remek köret.
Energia: 822 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 70 g
Szénhidrát: 33 g
Jó étvágyat!