Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A petrezselyem

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. január 14. 10:00
A petrezselyem
Fokozza a gyomor és a béltraktus működését, teája hatásos hólyaghurut esetén

képünk illusztráció

Forrás: Drweil.com

A petrezselyem egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és ételízesítő. Édeskés ízű, jellegzetes illatú zöldség. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, mint közeli rokona, a sárgarépa. Levesekhez és sült húsok mellé köretnek használhatjuk.

Gyökerét szintén kipréselhetjük gyümölcscentrifugán, és levét hozzáadhatjuk más zöldségek (pl. a sárgarépa) és gyümölcsök (pl. az alma) levéhez. Fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomorbetegségeket, és kiváló étvágygerjesztő.

Erős vizelethajtó tulajdonsága is van, a magas vérnyomást csökkentő teakeverékek alkotóeleme. A petrezselyem C-, E-vitaminban és ásványi sókban (főleg káliumban) gazdag, azonban főzés közben nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti, ezért amennyiben nem nyersen használjuk fel, csak a főzés végén adjuk az ételekhez.

A petrezselyem fokozza a gyomor és a béltraktus működését. Teája hatásos hólyaghurut esetén, valamint a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is. A természetgyógyászatban a petrezselyemgyökeret menstruációs panaszokra és az anyatej termelődésének elősegítésére alkalmazzák.

Ha étkezés után elrágcsálunk egy kevés petrezselymet, az semlegesíti az erős illatokat.

Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezetünk hálás lesz érte.

 

Petrezselyemmártás

Hozzávalók:

5-6 közepes petrezselyemgyökér

1 dl tejszín

2 teáskanál szárított kakukkfű

5 dkg vaj

 

Elkészítés:

A petrezselymet megtisztítjuk, ujjnyi karikára vágjuk. Egy lábasban vajat olvasztunk, majd a zöldséget megfuttatjuk rajta. Ezután annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Kis sót adunk hozzá, és puhára főzzük. Mikor már puhul, és a leve is kezd elfőni, akkor tejszínnel felöntjük, és kakukkfűvel fűszerezzük. Kellemes ízű, fehér húsokhoz remek köret.

 

Energia:   822 kcal

Fehérje:     8 g

Zsír:       70 g

Szénhidrát: 33 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM