KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: nuffoodsspectrum.in
A köles Kína területéről terjedt el a világban. Afrikában, Ázsiában és Indiában napjainkban is alapélelmiszernek számít. A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is csodálatosak.
Sok értékes fehérjét tartalmaz. Szénhidráttartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható. Magas a vízben oldódó rosttartalma, amely segíti a normális bélműködést, ezért fontos szerepet tölt be az egyes civilizációs ártalmak (pl. a székrekedés, a bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.
A köles vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, a foszfort, a magnéziumot és a kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják.
A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.
Túrós köleskocka
Hozzávalók (4 adag)
25 dkg köles
Só ízlés szerint
1 l tej
7 dkg vaj (vagy margarin)
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg tehéntúró
4 db tojás
1,5 dl tejföl
50 dkg gyümölcs
Elkészítés:
A kölest egy csipet sóval ízesítve megfőzzük a tejben, közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellett. Ha kész, beletesszük a vajat, a cukrot és a vaníliát, majd jól elkeverjük. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a túrót és a tojások jól kikevert sárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját is. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és egyenletesen elterítjük, kb. 5 cm magas legyen. Megkenjük a tejföllel, elosztjuk rajta a feldarabolt gyümölcsöt. 180 fokon kb. 40 percig sütjük, megvárjuk, míg kihűl utána lehet kockákra vágni.
Energia: 3475 kcal
Fehérje: 112 g
Zsír: 161 g
Szénhidrát: 382 g
Töltött káposzta kölessel
Hozzávalók személyre:
50 dkg darált hús
1 fej savanyú káposzta
50 dkg apró savanyú káposzta
20 dkg hántolt köles
1 tojás
só és bors
fűszerpaprika
olaj
2 evőkanál liszt
Elkészítés:
1 liter vizet felforralunk egy kanál sóval, és megfőzzük benne a kölest. A darált húst összekeverjük a megfőtt kölessel, hozzáadjuk a tojást, ízesítjük sóval, borssal. A káposztaleveleket megtöltjük a hússal. A főzőedény alját kibéleljük az apró káposztával, erre helyezzük el a töltelékeket. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és feltesszük főni. Amikor megfőtt, paprikás rántást készítünk, amivel besűrítjük a káposztánkat. Tálaláskor sovány tejfölt locsolhatunk a tetejére.
Energia: 2453 kcal
Fehérj 147 g
Zsír: 98 g
Szénhidrát: 217 g
Jó étvágyat!


























