Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A köles

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. december 09. 10:00
A köles
Rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: nuffoodsspectrum.in

 

A köles Kína területéről terjedt el a világban. Afrikában, Ázsiában és Indiában napjainkban is alapélelmiszernek számít. A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is csodálatosak.

Sok értékes fehérjét tartalmaz. Szénhidráttartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható. Magas a vízben oldódó rosttartalma, amely segíti a normális bélműködést, ezért fontos szerepet tölt be az egyes civilizációs ártalmak (pl. a székrekedés, a bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A köles vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, a foszfort, a magnéziumot és a kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják.

A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.

 

Túrós köleskocka

Hozzávalók (4 adag)

25 dkg köles

Só ízlés szerint

1 l tej

7 dkg vaj (vagy margarin)

4 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg tehéntúró

4 db tojás

1,5 dl tejföl

50 dkg gyümölcs

 

Elkészítés:

A kölest egy csipet sóval ízesítve megfőzzük a tejben, közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellett. Ha kész, beletesszük a vajat, a cukrot és a vaníliát, majd jól elkeverjük. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a túrót és a tojások jól kikevert sárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját is. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és egyenletesen elterítjük, kb. 5 cm magas legyen. Megkenjük a tejföllel, elosztjuk rajta a feldarabolt gyümölcsöt. 180 fokon kb. 40 percig sütjük, megvárjuk, míg kihűl utána lehet kockákra vágni.

 

Energia:   3475 kcal

Fehérje:    112 g

Zsír:       161 g

Szénhidrát: 382 g

 

Töltött káposzta kölessel

Hozzávalók személyre:

50 dkg darált hús

1 fej savanyú káposzta

50 dkg apró savanyú káposzta

20 dkg hántolt köles

1 tojás

só és bors

fűszerpaprika

olaj

2 evőkanál liszt

 

Elkészítés:

1 liter vizet felforralunk egy kanál sóval, és megfőzzük benne a kölest. A darált húst összekeverjük a megfőtt kölessel, hozzáadjuk a tojást, ízesítjük sóval, borssal. A káposztaleveleket megtöltjük a hússal. A főzőedény alját kibéleljük az apró káposztával, erre helyezzük el a töltelékeket. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és feltesszük főni. Amikor megfőtt, paprikás rántást készítünk, amivel besűrítjük a káposztánkat. Tálaláskor sovány tejfölt locsolhatunk a tetejére.

 

Energia:   2453 kcal

Fehérj      147 g

Zsír:        98 g

Szénhidrát: 217 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)