Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A citrom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. november 19. 10:00
A citrom
Antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatása van
____Eredeti-citrom.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Today.com

A citrom őshazája Ázsia. Innen terjedt el, majd kedvelt gyümölcs lett az egész világon. Egész évben fogyaszthatjuk.

A citromot leginkább ízesítésre használjuk. Ecet helyett citromlével savanyíthatjuk egyes salátáinkat, és hatékonyan használhatjuk húsok, halak hideg pácolásához. Héját reszelve töltelékek, levét tea, gyümölcslevesek, italok, szószok, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használhatjuk fel. Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.

Gazdag vitamintartalma miatt elengedhetetlen a szervezetnek. A citrom magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Ennek, a P- vitamin-, a szervessav-, valamint szeléntartalmának köszönhetően antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatása van. Különösen nagy segítséget jelent megfázás, láz, torokfájás esetén.

Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja az ereket. Puffadást gátló hatása is van. Ha túl sokat ettünk, és fáj a gyomrunk, azon is segíthet egy pohár citromos víz.

 

Citromos álom

Hozzávalók (4 adag):

25 dkg babapiskóta

450 g tejföl

5 dl Hulala vagy Meggle tejszín

1 citrom reszelt héja és leve

12 evőkanál porcukor

1 csomag vaníliáscukor

1 csomag zselatinfix

1 db citrom (szeletelve a díszítéshez)

 

Elkészítés:

A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük az egyik citrom reszelt héját és levét. Hozzákeverjük a zselatinfix felét is. A tejszínt kemény habbá verjük, és a zselatinfix másik felét is beledolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.

Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta jön. Végül a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citromszeletekkel és levélkékkel díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

Energia:   4307 kcal

Fehérje:     54 g

Zsír:       250 g

Szénhidrát: 438 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)