képünk illusztráció
Forrás: Today.com
A citrom őshazája Ázsia. Innen terjedt el, majd kedvelt gyümölcs lett az egész világon. Egész évben fogyaszthatjuk.
A citromot leginkább ízesítésre használjuk. Ecet helyett citromlével savanyíthatjuk egyes salátáinkat, és hatékonyan használhatjuk húsok, halak hideg pácolásához. Héját reszelve töltelékek, levét tea, gyümölcslevesek, italok, szószok, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használhatjuk fel. Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.
Gazdag vitamintartalma miatt elengedhetetlen a szervezetnek. A citrom magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Ennek, a P- vitamin-, a szervessav-, valamint szeléntartalmának köszönhetően antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatása van. Különösen nagy segítséget jelent megfázás, láz, torokfájás esetén.
Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja az ereket. Puffadást gátló hatása is van. Ha túl sokat ettünk, és fáj a gyomrunk, azon is segíthet egy pohár citromos víz.
Citromos álom
Hozzávalók (4 adag):
25 dkg babapiskóta
450 g tejföl
5 dl Hulala vagy Meggle tejszín
1 citrom reszelt héja és leve
12 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliáscukor
1 csomag zselatinfix
1 db citrom (szeletelve a díszítéshez)
Elkészítés:
A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük az egyik citrom reszelt héját és levét. Hozzákeverjük a zselatinfix felét is. A tejszínt kemény habbá verjük, és a zselatinfix másik felét is beledolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.
Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta jön. Végül a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citromszeletekkel és levélkékkel díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Energia: 4307 kcal
Fehérje: 54 g
Zsír: 250 g
Szénhidrát: 438 g
Jó étvágyat!