Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lilára festették a művelődési ház oldalát a koraszülöttek világnapján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2017. november 19. 09:00
Lilára festették a művelődési ház oldalát a koraszülöttek világnapján
A teltházas rendezvényen a közös segítségnyújtás fontosságát tudatosították

Színültig megtelt szombat délután az Erkel művelődési központ egyik rendezvényterme, ahol gyermekek és szülők együtt mulatták el az időt a koraszülöttek világnapjának második gyulai eseményén. A szervezők elsődleges célja az volt, hogy tudatosítsák: csak együtt segíthetünk a koraszülés által érintett családokon.

csak együtt segíthetünk a koraszülés által érintett családokon

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Gyula város önkormányzata, a Koraszülöttmentő Alapítvány és az Erkel művelődési központ összetett műsort állított össze a koraszülöttek idei világnapjára. November 18-án a művelődési házban bábelőadásokkal, népi játszóházzal, zenével és a Gyula Konyha által biztosított, felajánlott finomságokkal várták az érdeklődőket, akiket Kiss János programszervező köszöntött és vezetet végig a kulturális kínálaton az esti zárásig.

A mulatságot a Nevess! Ints bábszínház indította. A csoport a művelődési központ rendszeres fellépői közé tartozik, produkcióit is itt gondolja ki, itt gyakorolja be. És bár velük gyakran találkoznak a nebulók, ezúttal is sikerült megnevettetniük élettel teli, vidám társaságukat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Táncra és dalolásra ezúttal Kepenyes Pál hangszeres segédletével vállalkozhatott a száznál is több fős gyermeksereg, akiket a Bábika játszóház kézműves gyakorlatokkal és egyéb mókás feladványokkal kényeztetett.

A hivatalos megnyitóbeszédet Abdul doktor, a gyulai Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke fogalmazta meg. A főorvos felvázolta a koraszülött világnap történetét, és elmondta, 2011 óta esik november 17-re. Pénteken az Almásy-kastélyt festették lilára, szombaton a művelődési ház homlokzatát. Arra szeretnék ezzel felhívni a figyelmet, hogy egyes családok mekkora nehézségeken mennek át, mennyire súlyos problémáról van szó.

Abdulrahman Mohamed doktor aláhúzta, sajnos Magyarországon eléggé magas a koraszülések száma, ez ellen pedig csak együtt, összefogva érhetünk el eredményeket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A népszerű gyulai orvos az érintett családoknak kitartást kívánt, és jelezte, bármiben szívesen segítenek, ha kell, megmutatják, merre menjenek, kihez forduljanak, hogy könnyebb legyen az életük.

A gyulai Polgármesteri Hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályvezetője, Sós Judit arról beszélt, hogy november 17-én, a világnapon részt vett Szegeden a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványának koraszülött napi megmozdulásain. Az összejövetel a Mentorházak és mentorhálózat kialakítása a koraszülöttek és családjaik számára a Dél-alföldi régióban című projekt sajtónyilvános bemutatásával kezdődött, és azzal zárult, hogy lilára színezték a Dómot.

 

____Eredeti-IMG_5433.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Sós Judit elmondta, hogy az alapítvány támogatást nyert el a Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-alföldi régióban című projekt megvalósítására. Ennek keretében 2018 év elején Koramentorházak nyílnak az érintett családok számára, Szeged és Kecskemét mellett városunkban, Gyulán is. A mentorházak a koraszülöttként világra jött gyermekeknek és családjaiknak nyújt majd komplex támogató szolgáltatáscsomagot szakemberek bevonásával, a Perinatális Intenzív Centrummal (PIC) és az önkormányzattal együttműködésben.

Emellett mentorképzést indítanak, és egy regionális mentorhálózatot is kialakítanak a szülők és a szakemberek körében. Örömteli, hogy civil szervezetként egy professzionális programot valósíthatnak meg – húzta alá. 

GYULAI HÍRLAP • 2017. november 19. 11:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)