Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Ahol az ízek a régiek”, oda világhírű sakkozók is betérnek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • MAGAZIN • 2017. október 25. 10:05
„Ahol az ízek a régiek”, oda világhírű sakkozók is betérnek
Belelapoztunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az arany betűs, kemény fedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

További hosszú évszázadokon át őrizzék és hirdessék ezek a falak a dicső magyar múlt leheletét.

A nemzetközi sakkverseny alkalmából itt járt részvevők nevében

Fleschl János

Lengyel Levente

Kluger Gyula

 

Az idézett sorokat 1965 augusztusában jegyezte be a gyulai cukrászda vendégkönyvébe a nemzetközi sakkbajnokságok három híressége.

Fleschl János (1933–1983) nemzetközi nagymester arról volt nevezetes, hogy ötvenkét táblán tudott egyszerre vakon játszani, s vakszimultánt adni egyszerre ötvenkét sakkozónak. Tehát úgy nyert, hogy egyszer sem tekintett rá a táblára. Világrekordját 1960-ban állította fel Budapesten. Emellett kitűnően írt és elemzett, humoros és olvasmányos formában építette fel szövegeit.

Lengyel Levente (1933–2014) mesteredző, nemzetközi sakknagymester, sakkolimpiai ezüst és bronzérmes, Európa- és magyar bajnoki ezüstérmes 1948-ban azzal tette magát halhatatlanná, hogy első helyen végzett Magyarország szpartakiádján, amelyen 30 ezren indultak. Szintén ő két világbajnok, Mihail Botvinnik és Mihail Tal ellen is tudott győzni.

Kluger Gyula (1914–1994) nemzetközi mester, csapatban és egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes, magyar bajnoki ezüstérmes több mint 50 alkalommal szerepelt nemzetközi mérkőzésen. Az 1954. évi amszterdami sakkolimpián 6. helyen végzett, az 1960-as lipcsein csapatának 4. helyet szerzett, egyéni teljesítményéért pedig bronzérmet kapott.

Büszkék lehetünk rá, hogy a magyar sakksport említett három kiválósága meglátogatta városunkat, és örök időkre itt hagyta kézjegyét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)