képünk illusztráció
Forrás: Fakanalforgato.hu
A lestyán a zellerhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt. Az erdélyi konyhának ma is elengedhetetlen fűszere.
Leveleit frissen vagy szárított formában használhatjuk fel ételeink ízesítésére: levesekbe, húsételekbe, mártásokba és salátákba kerül legtöbbször.
Amíg a növény föld feletti részét ételek fűszerezésére használják, a földben megbújó gyökérzetét gyógynövényként tartják számon. A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, a gyökereket viszont csak ősszel érdemes felszedni. Vízhajtó teakeverékek elmaradhatatlan komponense. A lestyánból készült főzetet a vesekő, illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Mivel a lestyántea fokozza a veseműködést, fogyasztása nem ajánlott terhesség, elégtelen veseműködés és húgyúti gyulladások esetén. A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is jegyzi. Gyomorégést is enyhíti. Főzete kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok alkohol került a szervezetbe.
Az intenzív ízű meghámozott lestyán gyökeret is beletehetjük a levesekbe, de salátákba is reszelhetjük.
Lestyános zöldbableves
Hozzávalók (2 adag):
50 dkg zöldbab
½ db közepes vöröshagyma
1 db közepes sárgarépa
3 evőkanál olaj
6 dl zöldségalaplé
1 csapott evőkanál liszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
2 evőkanál lestyán
Elkészítés:
A babot megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, megmossuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Kevés olajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a sárgarépát, és felöntjük a levessel. Ezután hozzáadjuk a babot is. Sóval, borssal ízesítjük, és lefedve, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt megfőzzük. A maradék olajat felforrósítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és hagyjuk, hogy egy kis színt kapjon. Levesszük a tűzről, hozzákavarjuk a paprikát, és a leveshez öntjük, majd hozzáadjuk a lestyánt, és további 5 percig főzzük.
Energia: 654 kcal
Fehérje: 19 g
Zsír: 30 g
Szénhidrát: 65 g
Joghurtos pulykamell
Hozzávalók:
8 szelet pulykamell
0,5 dl olaj
1dl joghurt
½ teáskanál majoranna
½ teáskanál lestyán
só
2 gerezd fokhagyma
bors
Elkészítés:
A páchoz finomra zúzzuk a fokhagymát, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A kiklopfolt hússzeleteket beleforgatjuk a pácba, úgy, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszeres joghurt. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap grillrácson átsütjük a hús mindkét oldalát. Vegyes salátával tálaljuk.
Energia: 2876 kcal
Fehérje: 303 g
Zsír: 158 g
Szénhidrát: 5 g
Jó étvágyat!