Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Begördült a gyulai várkertbe a közadakozásból megvásárolt koraszülött-mentőautó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • HÍREK • 2017. október 01. 09:00
Begördült a gyulai várkertbe a közadakozásból megvásárolt koraszülött-mentőautó
Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed: országosan is példaértékű összefogás valósult meg

29 önkormányzat, 75 vállalkozás, 11 intézmény, 18 egyesület, alapítvány és szakszervezet, 14 egyéb támogató és 203 magánszemély 8 médiapartner segítségével több, mint 43 millió forintot adományozott csaknem egy év alatt a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak, hogy Békés megye részére megvásárolhasson egy koraszülött-mentőautót. Az életmentő járművet szeptember 30-án, szombat délután adták át ünnepélyesen Gyulán.

Begördült a gyulai várkertbe a példaértékű összefogással megvásárolt koraszülött-mentőautó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mazsorettek és fúvósok vezették fel a koraszülött-mentőautót a gyulai vár elé, ahol gyermekek díszsorfala és ünneplő felnőttek sokasága fogadta az országosan is példaértékű közadakozásból megvásárolt járművet. A hivatalos átadást jelentő nemzeti színű szalag átvágásánál jelen volt Ladányi Márta egészségügyiágazati koordinációs helyettes államtitkár, Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke, dr. Fodor Zsuzsanna kuratóriumi tag és dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főorvos főigazgatója

 

Kellett a nemes cél, kellett az összhang

– Az ünnepi pillanatok sorában is meglehetősen ritka az olyan alkalom, aminek ma ilyen sokan fül- és szemtanúi vagyunk – ezekkel a szavakkal indította köszöntőjét Görgényi Ernő. Abban a világban, amelyet feloldhatatlannak tűnő politikai ellentétek és kíméletlen gazdasági harc jellemez, vannak olyan ügyek, amelyek széleskörű összefogást eredményeznek.

Az ország egyik legszegényebb megyéjében civil szervezetek, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, vállalkozások és egészségügyi szakemberek vállvetve küzdöttek azért, hogy meg tudjanak venni valami olyasmit, ami pénzben kifejezve is nagyon drága, szimbolikus értelemben pedig a legdrágábbak közé tartozik, hisz a koraszülött csecsemők életének megmentéséhez, egészégének megóvásához szükséges, mutatott rá az elöljáró.

Amikor 2016. július 28-án, kedden Abdul doktorék társaságában egy sajtótájékoztatóval elindították a gyűjtést, még nem lehetett tudni, sikeres lesz-e, össze lehet-e Békés megyében közadakozásból gyűjteni a szükséges összeget.

Visszatekintve világos, mi volt a recept titka, mutatott rá a polgármester. Kellett egy átlátható szervezet, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány, amelynek tisztaságához nem férhetett kétség. Kellettek hozzá hiteles személyek, dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, dr. Fodor Zsuzsanna főorvos és Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere, akik kuratóriumi tagként honorárium és tiszteletdíj nélkül végezték munkájukat. Ehhez társult sok jó szándékú ember, akiknek hozzájárulásával megvalósultak az elképzelések.

Görgényi Ernőnek erről Fekete István egyik gondolata jutott eszembe, és felolvasta az idézetet: „A remény nem törött szárnyú madár, s a valóságot megálmodni szabad, sőt, szükséges is”.

– Én bízom benne, hogy ez az ügy mindenkinek lelki erőt ad ahhoz, hogy ebben a megyében is bármilyen cél, ha nemes, és közösségi érdeket szolgál, összefogással elérhető – fogalmazott a polgármester.

 

____Eredeti-GYHRCSD015.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mindenki, aki jelen volt az átvételen, koraszülött-mentő

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed elsősorban munkatársainak, osztályvezetőjének és a kórház vezetőségének köszönte meg, hogy az ügy mellett álltak, és kezdettől fogva felkarolták az ötletet. Aztán az alapítvány és a koraszülöttek nevében az összes olyan Békés megyei cégnek, szervezetnek, önkormányzatnak is háláját fejezte ki, amelyektől minden lehetőséget megkaptak, hogy mielőbb megvásárolhassák a mentőautót.

A főorvos kijelentette: országosan is példaértékű, ami történt. Azt mutatja, mekkora összefogásra képesek a megyében élők, ha ezt egy nemes célért kell megtenniük. Megjegyezte, név szerint senkit nem emel ki, mert számottevő ismeretlen katona támogatta kezdeményezésüket.

– Rengetegen vagyunk, sokan vagyunk, mindenki, aki itt van, koraszülött-mentő – fogalmazott az alapítványi elnök.

 

Rekordteljesítmény született

Rekordidő alatt rekordteljesítmény született egy rekordokat elérni képtelen megyében, hangsúlyozta dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa. Felidézte: a civil mozgalom a gyulai kórház falai közül indult el, majd alig egy év alatt kiterjedt a megye egészére. Számukra ez nagyon fontos, mivel az az intenzív centrum, amelyhez a mentőkocsit hozzá fogják rendelni, a központi kórház Pándy Kálmán tagintézményéhez tartozik.

A főigazgató kifejtette, Békés megyében 20 éve még 5 ezer volt a születések száma évente, mára viszont 2,5 ezerre csökkent. Úgy vélte, ezért is érdemes jobban odafigyelni az újszülöttekre, akik sérülékenyek, különösképpen azok, akik a szokásosnál korábban jönnek a világra: ők fokozott és speciális törődést igényelnek.

Ahhoz, hogy az autót folyamatosan használni lehessen az érdekükben, az elkövetkező években rendszeresen kell majd gondoskodni a fenntartásáról, nyomatékosította a szakmai vezető. Ebben a feladatteljesítésben a Békés Megyei Központi Kórház szerepet szeretne vállalni.

Az elvégzett munkáért dr. Becsei László Békés megyei mindenik lakosának gratulált.

 

____Eredeti-GYHRCSD083.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Magunkért, nem pedig ellenük

A koraszülött-mentés egy nagyon fontos szakmai, emberi és egészségügyi témakör, vélte Kovács József országgyűlési képviselő. Magyarországot, a világban élő 15 millió magyart egyetlen egy súlyos dolog sújtja manapság: a népességfogyás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Orbán Viktor miniszterelnöktől azt a küldetést kapta, hogy a tíz államtitkárság ötvözetével egy olyan feladatot oldjon meg, amely megfordíthatja ezt a folyamatot.

Kovács József felszólalásában egy közszájon forgó kételyt is eloszlatott. Aláhúzta, a Gyuláról elstartolt program nem a szegedi egyetem, nem a Csongrád megyei, de nem is a Bács-Kiskun megyei koraszülött mentés ellenében szerveződött, hanem a Békés megyei lakósokért, az itteni koraszülöttekért jött létre.

A képviselő kifejtette azon véleményét is, miszerint az év orvosa cím elnyerése bizonyára erőt adott Abdul főorvosnak, hogy az alapítvány többi tagjával együtt végigvigye az elhatározást.

A térség és a település képviselőjeként, valamint a szakmai bizottság egészségügyért felelős alelnökeként Kovács József megígérte, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a mentés zökkenőmentes legyen, és megőrződjön a harmónia a dél-alföldi régió településeivel fenntartott kapcsolatrendszerben.

– Ezen a területen ellenérzésnek nincsen helye – összegezte gondolatait Kovács József.

 

____Eredeti-GYHRCSD047.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A mentautó a társadalmi szolidaritás jele

Dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár mindenekelőtt Balog Zoltán miniszter jókívánságait tolmácsolta.

Kifejtette, Magyarországon az újszülöttek 9 százaléka a várandóság 37. hete előtt jön a világra. A kormány azt kívánja elérni, hogy a koraszülöttek száma csökkenjen, ezért minden olyan intézkedést elvégeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ami a megelőzést és a megszületett gyermekek magas szintű ellátását szolgálja.

– A mai nap különleges jelentőségű. Az új mentőautó a társadalmi szolidaritás jeleként, adományként teremtődött meg. Lehetővé teszi, hogy minőségi és magas szintű ellátásban részesítse a koraszülötteket. Hisz amennyiben megfelelő eszközpark, új technológiára épülő mentautók állnak rendelkezésre, az élet esélyei megnőnek, a károsodások megelőzése, megszüntetése könnyebben elérhető – közölte a helyettes államtitkár.

Ladányi Márta a helyiekkel abban is egyetértett, hogy az ország akkor igazán gyümölcsöző, ha feladata ellátása keretében az állam a civil kezdeményezéseknek is teret ad.

Az alapítványnak azt kívánta, tartsa magát továbbra is a nagy társadalmi együttműködéshez, hogy minél nagyobb hasznára válhasson a lakosságnak.

A mentőautót Kovács Péter katolikus püspöki helynök áldotta meg, majd koncert, tánc, tortaszeletelés és tűzijáték következett. 2017. szeptember 30-án Gyula tehát ünnepelt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)