Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Székelyhidi Attila alföldi művészként stilizálta a szeretkezést a végtelennel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. május 20. 08:30
Székelyhidi Attila alföldi művészként stilizálta a szeretkezést a végtelennel
A 75 éves alkotó 75 munkáját állították ki a Kohán Képtárban

Akvarellek, pasztellképek és grafikák sokaságán nézhetjük meg, mire képes az alföldi festészet. Székelyhidi Attila életmű-kiállítása június 18-ig tekinthető meg a Kohán Képtárban.

Görgényi ernő polgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versét szavalta el Bálint Gergely május 18-án az életmű-kiállítás megnyitójának első perceiben. A költemény hangulatteremtőként hangzott el a képtárban, ahol művészetkedvelők sokasága gyűlt össze, hogy megünnepelje az alkotót.

Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő a tárlat jelentőségéről beszélt, és arról, hogy benne személyes emlékeket is felidéz. Mint mondta, évekkel korábban, amikor azt tervezgették, miként hasznosítsák és helyezzék vissza a város kulturális vérkeringésébe a Göndöcs-kertben található épületegyüttest, úgy döntöttek, a képtárban elsősorban a legkiválóbb gyulai kortárs művészeknek biztosítanak majd bemutatkozási lehetőséget. Úgy értékelte, Székelyhidi Attila megbecsült tagja a művésztársadalomnak, és bízik abban, hogy Gyula városa tovább erősítheti azt a tiszteletet, amit az alkotó megérdemel. A Békés megyei település ugyanis összetartozik Székelyhidi Attila életművével. 1969 óta a fetső-grafikus annak az alkotóközösségnek is tagja, amely meghatározó szerepet tölt be a helyi közművelődésben.

 

Csáji Attila munkácsy-díjas művész

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Barátként és pályatársként Csáji Attila Munkácsy-díjas festő ajánlotta a közönség figyelmébe az ünnepelt kiállítását. Így fogalmazott: Székelyhidi Attila a csendes elmélyedés művésze. Az alföldi festészet hagyományait folytatva és felkarolva elérte, hogy munkáinak középpontjában az ember álljon. A hétköznapiság, a jelentéktelenség nála visszatérő motívum, ezt időnként reményteljes pillanatok oldják fel. Művein a kortalanság tör át, az évszám, a korszak, a stílus számára jelentéktelen. Ilyen tekintetben is jelzésértékű, hogy alkotásait a hatalmas ég uralja, míg a föld gyakran csupán vékony sávként van jelen. Székelyhidi Attila semminek sem kiszolgáltatott, de mindvégig hűséges a természethez, amely az ő esetében sosem megy át unalmas modorosságba. Kivételes vizuális érzékenységével mindig képes friss élményt nyújtani.

Székelyhidi Attila a hely szerelmese, művészete szeretkezés a végtelennel – mutatott rá Csáji Attila.

 

Bálint Gergely

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A líra szédületes világába Bálint Gergely újabb szavalattal kísérte vissza az egybegyűlteket: ezúttal Arany János Családi kör című költeményéből adott elő részletet.

A versek világával Görgényi Ernő polgármester mélyítette el a kapcsolatot, hisz egy hangoskönyvvel ajándékozta meg a kiállítót. A CD válogatást tartalmaz Arany János műveiből, amelyek a művész favoritjai közé tartoznak.

A rendezvény záróakkordját maga az ünnepelt adta meg. Székelyhidi Attila mindenekelőtt köszönetet mondott a Gyulai Művésztelep három tagjának, Albert Júliának, Tömpe Emőkének és Szőke Sándornak, végül leányának is, Máriának, mert, mint mondta, segítségük nélkül nem valósulhatott volna meg a kiállítás. Majd életművének két jellegzetes csoportjáról beszélt. Az érzékletesen megfogalmazott munkáiról, amelyeket bizonyos tárgyak, személyek, vagy éppen a környezet közvetlenül inspirált, és az úgynevezett emlékképekről, amelyek műteremben készültek, és a külvilág hatására összesűrűsödve, lényegre törőn kerültek fel a vásznakra.

 

Székelyhidi Attila

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)