Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ananász

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. május 14. 14:00
Az ananász
Erősíti az immunrendszert, segítséget nyújt a zsír elégetésében
____Eredeti-ananasz.jpeg

képünk illusztráció

Forrás: Simplemost.com

Ez a broméliafélék családjába tartozó növény a trópusi éghajlatú területeken él. Az ananász gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. C-, B-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalmának köszönhetőn kedvező hatást gyakorol az egészségünkre. Az ananász igen gazdag cinkben, magnéziumban és mangánban is, így immunrendszerünket is erősíti.

Az ananász értékes tulajdonsága a benne található bromelin enzim is, amelynek a fehérje emésztésében van szerepe, és segítséget nyújt a zsír elégetésében. Étkezés közben érdemes ananászlét fogyasztani, mert segíti az emésztést, és csökkenti a vér savtartalmát. Pozitívan hat a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működésére.

Ma már nem csak konzerv formájában vásárolhatjuk meg. Általában önmagában és édességekben fogyasztjuk, de felhasználhatjuk hús-, hal- és rizsételek készítéséhez is.

 

Ananász bundában

Hozzávalók (8 adag):

1 db közepes friss ananász

1 db tojás

10 dkg liszt

2 dl tej

1 evőkanál cukor

1 csipet só

1 evőkanál olaj

1 dl napraforgóolaj (a sütéshez)

2 evőkanál porcukor

1/2 kávéskanál fahéj

 

Elkészítés:

A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk. Az ananászt megtisztítjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, lecsepegtetjük, és forró olajban mindkét oldalát 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Energia:   2030 kcal

Fehérje:   23,8 g

Zsír:     117,6 g

Szénhidrát: 218 g

 

 

Tejszínes ananászos ragu

Hozzávalók (4 adag):

60 dkg sertéstarja

3 evőkanál olaj

2 dl fehérbor

1 közepes db vöröshagyma

2 közepes db lila hagyma

2 közepes db sárgarépa

1 közepes db fehérrépa

3 közepes db újhagyma

3 közepes db paprika

1 db ananász

2 dl főzőtejszín

1 csokor metélőhagyma

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

3 dl víz

 

Elkészítés:

A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, a vörös- és a lila hagymát félbe, majd karikára szeleteljük. A répákat vékony szeletekre, az újhagymát a zöldjével együtt vastagabb szeletekre vágjuk. A paprikát és ananászt felkockázzuk. (Ha konzervananászt használunk, a levét csepegtessük le!) Az olajon fehéredésig pirítjuk a húst, majd sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a répákat, majd pár perc párolás után a hagymákat és a paprikát is bele keverjük, beleöntjük a főzőtejszínt, és állandó keverés mellett puhára főzzük a benne lévőket. Végül hozzátesszük az ananászt, és megszórjuk a felaprított metélőhagymával.

 

Energia:   3765 kcal

Fehérje:    123 g

Zsír:       260 g

Szénhidrát: 183 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)