Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilveszteri szokások

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. december 31. 07:00
Szilveszteri szokások
A boldogságot és az életet többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani
December 31-e, szilveszter az óév utolsó napja. A szilveszteri szokások közös célja, hogy a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak nekünk.
____Eredeti-malacosujeves.jpg

a szerencsemalac

Forrás: agroinform.com

Az év utolsó napján fontos szerepet kapnak az ételek. Leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a négylevelű lóherét tartó malac az egyik legfontosabb szerencseszimbólum. Tilos a csirke és a pulyka fogyasztása, mert ezek az állatok – ahogy eleink tartották – „elkaparják” a szerencsét. A hallal is jobb óvatosnak lenni! Folyó menti vidékeken ugyan szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje. Úgy tartják, aki az újév első napján apró szemes ételt, lencsét vagy babot fogyaszt, az sok pénzt várhat az újévben.

A boldogságot és az életet többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég, az újesztendőben. Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere. Sokan készítenek szerencsepogácsát. A pogácsába szilveszterkor érmét sütnek, és aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve.

Ma már nem hiszünk a babonákban, de azért nyugodtan kövessük a hagyományokat!

 

Sörben sült ropogós bőrös karaj

Hozzávalók:

1,5 kg szép bőrös karaj csontjával
7 dl sör
5-6 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
10-12 szem borókabogyó
koriandermag

Elkészítés:

A karaj bőrét éles késsel kockásra bevagdossuk. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk be a húsig! A húsos részt dörzsöljük be sóval, de vigyázva, hogy a bőrkére semmi ne jusson, hiszen akkor nem lesz ropogós! A sörből 4 decit egy tűzálló tálba öntünk. Hozzátesszük az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babért, a szétnyomkodott borókabogyót és a koriandermagot. Ebbe tesszük bele a húst bőrével felfelé. A maradék sörből spricceljünk a bőrkére, majd fedjük le az egészet, és tehetjük is be az előmelegített sütőbe. Kb. 1 óráig sütjük. Közben kétszer kivesszük, és a bőrkét meglocsoljuk sörrel, majd visszafedjük, és tovább sütjük. Egy újabb óra múlva vegyük ki! Ismét sörrel permetezzük a bőrkét, majd alufólia nélkül sütjük kb. 20 percig. Ez alatt a ropogós pirosra fog sülni.

BÚÉK!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)