Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Londontól Új-Zélandig utazhattak egy világjáróval a gyulaiak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. szeptember 30. 11:00
Londontól Új-Zélandig utazhattak egy világjáróval a gyulaiak
Gedeon Józsefnek négyéves kora óta lételeme az utazás
Folytatódott a Mogyoróssy János Városi Könyvtár nagy sikerű rendezvénysorozata, amely a Világjáró gyulaiak címet viseli. A szeptember 27-i előadásra színültig megtelt a Simonyi-olvasóterem, amelynek vendége Gedeon József volt, aki tavalyi világ körüli útjáról számolt be. A Gyulai Várszínház igazgatójának már négyéves kora óta lételeme az utazgatás, akkora datálható az első ilyen emléke, majd tizenhét évesen Lengyelországot járta körbe autóstoppal. Eddig öt kontinens hatvan országában járt, tavaly pedig lehetősége nyílt egy hosszabb utazást tenni.
____Eredeti-GYHRCSD_010.JPG

Gedeon József a gyulai könyvtárban mesélt élményeiről 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az egész egy általa olvasott újságcikkel kezdődött, amely két fiatalról szólt, akik ugyanazt az utat járták be, mint később ő is. Talált egy angol céget, amely ilyen utazások szervezésében segédkezik, így végül elkezdődhetett a csaknem egy hónapos kaland. A vonat késéstől eltekintve rendben megérkezett Budapestre, ahonnan repülővel indult tovább Anglia irányába. Londonból indult az első állomás, Dubai felé.

Dubai közel hárommilliós lakosságának alig húsz százaléka őslakos, de ők különleges bánásmódban részesülnek: alanyi jogon jár számukra havi háromezer dollár, amely nagyjából egymillió forintnak felel meg. Gedeon József elmondása szerint meg is látszik a jólét a felsőbb körökben, nézhetjük a gépjárműveket vagy akár az épületeket. Egyetlen problémája volt, az pedig az időjárás. Folyamatosan 45 fok körül volt a hőmérséklet, de a tömegközlekedési eszközöket akár 15 fokra is lehűtötték. Az olyan dolgokon, mint a klimatizált buszmegálló nem kell meglepődni, ahogy azon sem, hogy itt van a világ legmagasabb, hétcsillagos szállodája.

A következő állomás Vietnám fővárosa, Hanoi volt. Az országban még mindig a szocializmus uralkodik, ez az épületeken is meglátszik, de könnyen futhat az ember egy Lenin-szoborba is. Érdekesség, hogy a főváros hét és fél milliós lakosságára, nagyjából hárommillió moped jut, a jármű olyan természetességgel fordul elő, mint itthon a kerékpárok. Májustól egészen szeptemberig nyár van, amely magával hozza a párás, szubtrópusi időjárást, így arra is figyelni kell, hogy naponta kétszer is esik az eső. A fővárosban 1070 óta működik egyetem.

Vietnámból Szingapúrba vezetett Gedeon József útja, amelyet a legnagyobb élményként aposztrofált. A név jelentése „oroszlánváros”. Szingapúr az egyik leggyorsabban fejlődő ország manapság. Már a reptér felért egy csodával, ugyanis tavakkal és kis kertekkel van berendezve az egész. Nincs bűnözés, mindenhol tisztaság van, amely az ország vezetőjének köszönhető. Megállapította, hogy 2500 szingapúri dollárnál senki sem kereshet kevesebbet, ez félmillió magyar forintnak felel meg. Tulajdonképpen mindenki számára biztosított a jólét, hiszen ennek az összegnek egy része adóként az oktatásra és a nyugdíjra megy el. Részt vett egy éjszakai szafarin, amelynek különlegessége az volt, hogy az állatokat nem választotta el kerítés.

Ausztráliában, azon belül Sydneyben először járt. Szeptember volt, de ez ott a tavasznak felel meg, elmondása szerint a déli féltekén minden megfordul. Végül Új-Zélandon keresztül vezetett hazafelé az útja, így ért véget a föld körüli út, amely során 48 órát ült repülőgépen, és nagyjából negyvenezer kilométert tett meg. Mindenkit, de leginkább a fiatalokat szeretné biztatni, hogy utazzanak, és ismerjék meg a világot.

 

____Eredeti-GYHRCSD_020.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)