Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Téglás Ferencnét köszöntötték 90. születésnapján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. MAGAZIN • 2016. szeptember 30. 10:10
Téglás Ferencnét köszöntötték 90. születésnapján
Juliska néni úgy gondolja: a hosszú élet titka többféle összetevőből áll
Hangulatos zeneszóval várták a városvezetőket szeptember 29-én Téglás Ferencné otthonában, ahová Juliska néni 90. születésnapja alkalmából érkezett meg Becsyné dr. Szabó Márta címzetes főjegyző és dr. Csige Gábor jogi és humánpolitikai csoportvezető. Az ünnepeltet ezúttal is tortával, virággal, emléklappal és – dr. Görgényi Ernő távolléte miatt – telefonos polgármesteri köszöntővel lepte meg a delegáció.
____Eredeti-alap2__5_.jpg

Téglás Ferencné kilencvenedik születésnapját ünnepelte

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Juliska néni Füzesgyarmaton született, 1926. szeptember 29-én. Az általános iskolai tanulmányait az elemi népiskolában végezte, majd a Püspökladányi Polgári Leányiskolában végzett 1944-ben. Később a cinkotai tanítóképzőben szerzett tanítói diplomát, majd Egerben tanári diplomát. Juliska néni az országban sokhelyütt, majd végül az 1. számú általános iskolában tanított egészen nyugdíjazásáig. Nyugdíjazása után még 11 évet tanított a Remetei Nevelőotthonban, és az 1. számú Általános Iskolában is, és már 1994 óta éli gondtalan nyugdíjas éveit.

A születésnapos elárulta: két gyermeke született, Ferenc és Julianna, akik mindketten a pedagógus szakmát választották. Mindkét gyermeke 2-2 unokával örvendeztette meg, mellettük 3 dédunokája van, akik mindannyian napról napra nagy örömet szereznek a dédnagymamának.

Mint megtudtuk, a szellemileg kiváló állapotban levő, beszédes és vidám idős hölgy élete során számos kitüntetést is átvehetett munkájáért. Volt kiváló dolgozó, az oktatásügy kiváló dolgozója és kiváló tanár is. A 70-es években jelent meg az „Iskola története” című publikációja.

Az aranydiplomát 1999-ben kapta meg, 2010. évben pedig gyémántdiplomát vehetett át.

Téglás Ferencné lapunknak elárulta: úgy gondolja, hogy a hosszú élet titka több összetevőből áll. – Nincs titok, ám a módszer mindenkinél más. Én úgy gondolom, hogy 55-60%-ban a genetikán múlik az, hogy milyen kort él meg az ember, a többi azon, hogy milyen körülmények közé született és milyen életmódod alakít ki magának. Persze, véletlenek mindig közbejöhetnek, akár baleset, háború vagy járványok, amik megváltoztathatják az egészet, de alapjában véve én ebben hiszek – részletezte Juliska néni.

– Esetemben a genetika nem sokat játszott közre, mert nálunk sem apai sem anyai ágon nem értek meg ilyen hosszú kort, ám első gyermek voltam, és a mérleg jegyében születettem, így az életem mentes volt a nagy kilengésektől. És emellett az is hasznos, ha az ember folyamatosan megpróbál valamit találni, amiért érdemes felkelni. Érdemes kitűzni célokat, akár aprókat is, amiket meg akar csinálni aznap. Ez is nagyon fontos a hosszú kor elérésében – tette hozzá az ünnepelt. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)