Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ma nyílik meg a Tornyai-tárlat a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2016. szeptember 15. 09:30
Ma nyílik meg a Tornyai-tárlat a Kohán Képtárban
Nem mindennapi kiállítást láthatnak az érdeklődők
Tornyai János festőművész életművéből nyílik időszaki kiállítás Gyulán, a Kohán Képtárban. A közel félszáz műből álló szelekció igyekszik teljes képet adni az alkotó munkásságáról, azt célozza, hogy az életmű minden fontosabb periódusát, jelentősebb témáját érzékeltesse. Nem mindennapi, izgalmas és érdekes kiállítást láthatnak az érdeklődők, különösen úgy, hogy a Tornyai-tárlatot megtekintve át lehet sétálni a Kohán műveket felvonultató terembe, s felfedezni azokat a pontokat, melyek ezt a két fantasztikus alkotót összekötik – összegzett a kiállítást kísérő Nagy Imre, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója.
____Eredeti-tornyai_rendezes_2.jpg

A Tornyai-képek

Fotó: Incze László 

A szeptember 15. és október 30. között látogatható tárlaton bemutatják a művész Munkácsy Mihály kompozíciós megoldásait és színhasználatát idéző korai munkáit éppúgy, mint a klasszikus alföldi festészet tematikájába illő darabokat vagy a bajai időszaktól kezdődően fokozatosan egyre színgazdagabbá váló bensőséges hangulatú táj és enteriőrábrázolásokat. Egy több mint húsz képből álló válogatás illusztrálja az 1984-ben előkerült, mintegy 720 munkából álló Tornyai-festménylelet darabjait, melyek frissessége és erőteljes színhasználata száz év távlatából is lenyűgöző.

Mint a Tornyai János Múzeum igazgatója elöljáróban elmondta: a Kohán Képtár és a vásárhelyi múzeum mindig is kiváló kapcsolatot ápolt, s ehhez jó apropót szolgáltat Kohán György személye, hiszen Gyulán és Hódmezővásárhelyen is alkotott, így az életmű egésze mindkét városhoz erősen kötődik. A szeptember 15-én 17 órakor nyíló Tornyai-tárlat mondhatni viszonzásként valósul meg, a korábban Vásárhelyen bemutatott Kohán-összeállítás okán – tette hozzá Nagy Imre. Ezzel a közel félszáz alkotást felvonultató kamara-kiállítással indul az a sorozat, ami az alföldi festők munkásságát szándékozik bemutatni.

Nagy Imre 

Attól érdekes és különleges a Gyulán látható Tornyai-tárlat, hogy felvonultatja a művész alkotói korszakainak minden egyes periódusát, azonban az életművet ismerők számára is különösen izgalmas lehet – ismertette Nagy Imre. – Példaként említhetem, hogy ebben a válogatásban a Juss című kép két változata is megtalálható. Tudható, hogy egy rokona halálát követő családi osztozkodás okozta trauma indította a drámai téma megfestésére, többszöri megalkotására, melyben megjelenítődik a Munkácsy festészeti hagyományain alapuló kompozíció – mondta.

A korai szakaszból származó munkák mellett az összeállításban aktképek is helyet kaptak, a romantikus vonulat is megjelenik csakúgy, mint a bajai vagy éppen szentendrei periódus jellemzőbb művei. Tornyai ekkor már színesebben, oldottabban festett, jól látszik, hogyan változott színhasználata, technikája. A csendéletek egy másik, népszerűbb, a közönségigényeket jobban kiszolgáló világba engednek betekintést, azonban ebben is kiemelkedően kreatív tudott lenni.

A tárlat talán legizgalmasabb része a Tornyai-festményleletből előkerült egység, melynek történetét 1984-ben a média az évszázad festészeti szenzációjaként tálalta. A művész 1936-ban hunyt el, nála 20 évvel fiatalabb özvegye életjáradékot kapott, és továbbra is a műteremként használt lakásban élt. Az özvegy 1983-ban halt meg, a műteremlakásra a szomszédos lakásban élő Puskás István festőművész nyújtott be igényt. Az engedélyt megkapva megindultak a munkálatok, amikor is az emeleti rész padlózata alól több mint 700, zömmel kisméretű kép került elő.

Ezek a 15x10 és 25x20 centiméteres alkotások Tornyai János abszolút festői zsenialitását illusztrálják – hangsúlyozta Nagy Imre, kiemelve: szépen látszik, hogy mennyire sokszínűen tudott hozzányúlni egy-egy témához, s határozottan kijelenthető, hogy festői megnyilvánulásaiban, bravúrjaiban van annyira erős, mint Claude Monet. – Ezek a képek szivardoboz-tetőkre lettek festve, a faanyag erezetét is kihasználva mindenfajta előkészítés nélkül könnyedén készültek. Mindent egybevetve, nem mindennapi, izgalmas és érdekes kiállítást láthatnak az érdeklődők, különösen úgy, hogy a Tornyai-tárlatot megtekintve át lehet sétálni a Kohán-műveket felvonultató terembe, s felfedezni azokat a pontokat, melyek ezt a két fantasztikus alkotót összekötik – húzta alá végül. 

 

____Eredeti-plakat_tornyai_50X70.jpg

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)