Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Leanderem

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. június 16. 13:00
Leanderem
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A leander nagyon sokunknak kedves növénye. Az ápolásuk igen fontos. Legalább háromévenként ültessük friss, marhatrágyával dúsított földbe. A föld és a trágya aránya egy a négyhez vagy akár a háromhoz. A megfelelő edény nagysága függ a növényünk nagyságától és korától. Általában nagyobb edénybe ültessük, mint amilyen a korábbi volt! Ilyenkor a nyesésük, metszésük már mellőzendő.

A tápoldatozásuk viszont a virágzásuk serkentésére ajánlott. Erre megfelelő a Substral, Florimó, Vitafl óra vagy akár a Compo mediterrán tápoldata. A keverési arány fel van tüntetve a csomagoláson. Az előírásokat feltétlen tartsuk be, mert kárt okozhatunk a kedves növényünknek!

A leanderek csak látszólag örökzöldek, mert az öregebb leveleket levetik magukról. Természetes jelenség az öregebb levelek sárgulása. A nagy mennyiségű sárgulás lehet növényvédelmi probléma is. A kártevőik az atkák, pajzstetvek és ritkábban a levéltetvek. A hangyák jelzik, ha valami szívogató ellenség lakozik a növényeinken. A leanderek gondozása során nagyon figyelnünk kell, hogy ne lépjen fel tápanyaghiány, törekedjünk arra, hogy egyenletes legyen a tápanyag-utánpótlás és az öntözés.

A jó föld egyenletesen biztosítja a vízfelvételt, a víztárolási együtthatója és a tápanyag kioldhatósága is kiváló.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)