Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 2023 legszebb német könyvei a gyulai könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. június 08. 16:09
2023 legszebb német könyvei a gyulai könyvtárban
A német olvasóterem létrejöttének 30. évfordulója alkalmából nyílt tártat a bibliotékában

Idén 30 éves a Mogyoróssy János Városi Könyvtár német olvasóterme, az évforduló alkalmából kiállítás nyílt a napokban a bibliotékában a Goethe Intézet budapesti könyvtárától érkezett kiadványokból és a fürdővárosi intézmény képes anyagából.

Niedermayer Hermina könyvtáros elmondta: a tárlaton 25 olyan könyv látható, amelyet a német Die schönsten deutschen Bücher versenyen a legjobbak közé választottak.

Felidézte: a megmérettetés 1929-re nyúlik vissza, és 1966 óta a Stiftung Buchkunst alapítvány koordinálja. Kiemelte: a német könyvszakmában ez az egyik első verseny, amely a könyvtervezés és gyártás népszerűsítése érdekében indult, ráadásul a digitalizáció korában új jelentőséget kapott.

A német kiadók olyan könyvekkel pályázhatnak, amelyek első kiadása a tárgyévben jelent meg. Emellett olyan külföldi kiadók könyveit is nevezhetik a versenyre, amelyek technikai gyártása Németországban történt – ismertette.

Hozzátette: a zsűri öt kategóriában (irodalom, tudományos művek, tényirodalmi könyvek, művészeti könyvek, gyermek- és ifjúsági irodalom), többlépcsős eljárásban választja ki az öt-öt legszebb könyvet. A bírálók a koncepciót, a grafikai tervezést, a tipográfiát, a szedést, a képet, a papírt, a nyomtatást, a könyvkötést és a fenntarthatóságot értékelik.

A könyvtár földszinti folyosóján nyílt kiállításon a versenyen kiválasztott 25 legszebb könyv mellett a 30 éves német olvasóterem pillanatképei is megtekinthetők nyitvatartási időben, június 5. és 29. között.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)