Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kapor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. június 16. 14:00
A kapor
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az egyik legjellegzetesebb ízű és illatú zöldfűszerünk a kapor. Ezeket a benne lévő illóolajok adják. Főzéskor, sütéskor sokat veszít erejéből, így bármilyen fogást is készítsünk vele, mindig csak az utolsó fázisában adjuk az ételhez.

Fotó: pixabay.com

A kaprot évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére. A kapor illóolajai antibakteriális hatásúak. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat. A kapor A-, B- és E-vitaminban és folsavban is gazdag. Ásványi anyagok közül a kalcium, vas, cink, mangán tartalma kiemelkedő, így hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez. Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. 

Kapros tejszínes csirke

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 25 dkg gomba
  • 5 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál aprított kapor
  • bors

A csirkemellet csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A húst kis olajon kifehéredésig sütjük. Ha már fehér, akkor még adjunk neki pár percet, hogy aranybarnára piruljon. Ha elkészült, vegyük ki egy tányérra. Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg a visszamaradt olajon, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát is. Süssük pár percig, hogy a gomba is kicsit lepiruljon. Ezután hozzáadjuk a lepirult csirkemell csíkot, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a kaporral elkevert tejszínt és forrástól számított 5 percig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk. 

  • Energia: 2285 kcal
  • Fehérje: 146,5 g
  • Zsír: 165 g
  • Szénhidrát: 34,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)