Fotó: pixabay.com
A kaprot évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére. A kapor illóolajai antibakteriális hatásúak. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat. A kapor A-, B- és E-vitaminban és folsavban is gazdag. Ásványi anyagok közül a kalcium, vas, cink, mangán tartalma kiemelkedő, így hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez. Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre.
Kapros tejszínes csirke
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 25 dkg gomba
- 5 dl tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál aprított kapor
- só
- bors
A csirkemellet csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A húst kis olajon kifehéredésig sütjük. Ha már fehér, akkor még adjunk neki pár percet, hogy aranybarnára piruljon. Ha elkészült, vegyük ki egy tányérra. Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg a visszamaradt olajon, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát is. Süssük pár percig, hogy a gomba is kicsit lepiruljon. Ezután hozzáadjuk a lepirult csirkemell csíkot, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a kaporral elkevert tejszínt és forrástól számított 5 percig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
- Energia: 2285 kcal
- Fehérje: 146,5 g
- Zsír: 165 g
- Szénhidrát: 34,5 g
Egészségükre!