képünk illusztráció
Forrás: thehealthymaven.com
A tökféléknek általában a kabaktermését fogyasztjuk, de a magjuk is értékes csemege. Hidegen sajtolt olajuk gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. Magas a fehérje- és a zsírtartalmuk, esszenciális zsírsavakban is gazdagok. Értékes összetevőjük a bennük lévő nagy mennyiségű magnézium, szelén, cink és réz, valamint az E-,B1- és B2-, D-vitaminok.
A tökmagolaj lecitinben gazdag, ami csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát. A tökmag triptofánban – aminosavban – gazdag, ami az idegrendszert erősíti. Megelőzi a stresszt és az álmatlanságot. Az A-vitamin a látásunk épségéért, a magnézium a szív és az erek egészségéért felelős. Cinktartalma révén segít egyes bőrbetegségek kezelésében, ezek közé tartozik a korpásodás és az akné, illetve segíti a sebgyógyulást. A tökmag nyersen és pirítva is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe betétként, valamint saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható.
Saláta tökmaggal
Hozzávalók (2 adag):
fél fej jégsaláta
fél kaliforniai paprika
2 db paradicsom
1 csokor retek
1 csokor újhagyma
egy marék tökmag
Öntethez:
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál citromlé
só
bors
Elkészítés:
A jégsalátát felaprítjuk, a többi zöldséget is feldaraboljuk, és egy tálban összekeverjük. A tökmagot serpenyőben megpirítjuk, majd rászórjuk a zöldségekre. A salátát megsózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, rácsorgatjuk a citromlét és az olajat, majd jól átforgatjuk.
Energia: 330 kcal
Fehérje: 6,5 g
Zsír: 30 g
Szénhidrát: 17 g
Egészségükre!


























