Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Patchworkkiállítás nyílt a gyulai idősek otthonában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. KULTÚRA • 2016. március 10. 17:00
Patchworkkiállítás nyílt a gyulai idősek otthonában
A Tavaszi Művészeti Hét keretében számos programmal várják a gondozottakat
A Tavaszi Művészeti Hét keretében Csomós Miklósnénak nyílt patchworkkiállítása a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában március 10-én délelőtt. Az eseménynek hála, az épület auláját mától rengeteg színes, vidám táska, falvédő, karácsonyi terítő, cicás kulcstartó és más különleges és egyedi tárgy díszíti egészen három héten át.
____Eredeti-IMG_1763.JPG

A kiállítás megnyitója a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Ahogy Csomós Miklósnétól megtudtuk, az alkotónő nyolc éve kezdett bele a foltvarrásba, és a mindig új kihívásokat tartogató kézműves hobbiból mára az lett, hogy alig győzi a felkéréseket teljesíteni.

Csomós Miklósné

– Havonta egyszer gyűlünk össze a kézműves klubban és sokszor kérdezzük önmagunktól az aprólékos munkafolyamatok közben, hogy vajon normálisak vagyunk-e, mert annyi dolgunk lenne otthon, mi mégis ezekkel a szépségekkel foglalkozunk – részletezte tréfásan szenvedélyét Enikő. – Az első darabom egy táska volt, és a gyermekeimnek is sokféle dolgot készítek. Megrendelésre leginkább karácsonyi terítőket, és régi puffok huzatait kérik tőlem – emelete ki a tárgyak készítője.

Enikő a foltvarrás technikáját gyakran hímzéssel és a szabadgépi tűzéssel kombinálja, így készülnek például a faliképek vagy a virágmintásra varrott neszeszerek és válltáskák.– A virágminták nem rajzolhatók meg előre, azokat mindig improvizálom, és ha megkérnek arra, hogy másoljam le az egyik darabomat, azt csakis egy kis módosítással teszem meg, hogy minden, amit készítek, egyedi maradjon – tette hozzá a nap főszereplője.

A kiállítás Szegedi Attila aláfestő dallamaival indult, majd az esemény egyik szervezője, Papp Ágota köszöntője következett. Üdvözlő gondolataiból megtudhattuk, hogy a foltvarrás az amerikai szegényebb réteg kézimunkájaként indult, akik már nem használható ruhadarabokból tudtak így színes, tetszetős takarókat készíteni.

– Enikő nászajándékba kapott egy varrógépet, így nyolc éve egy új világ tárult fel számára. Tagja egy helyi foltvarró klubnak, és ő úgy fogalmaz: a foltvarrás lényege, hogy különböző színű és méretű anyagok összevarrásával csodát alkossunk – így indította el a kiállítást az intézmény munkatársa.

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy a kiállított darabok mindegyik megvásárolható, és a most indult művészeti hét programjai minden érdeklődő számára nyilvánosak és díjmentesen látogathatóak.

A Tavaszi Művészeti Hét a gyulai Vértanúk útján egy zenés emlékezéssel folytatódik március 11-én, pénteken. Ezen a napon Szegedi Attila adja elő Payer András legismertebb muzsikáit annak tiszteletére, hogy az énekes-zeneszerző a napokban ünnepelné 75. születésnapját. Az eseményt szombaton egy filmvetítés követi az Oscar-díjas amerikai színész, Gregory Peck emlékére, majd vasárnap 15 órától református istentisztelettel zárul a hét. Hétfőn a Kőszívű ember fiai című filmet vetítik le a gondozási egységekben, március 15-én pedig történelmi emlékkiállítás várja a látogatókat az intézmény aulájában. Szerdán 10 órától, az eseménysorozat lezárásaképp Zékány Gabriella vetítéssel egybekötött előadását tekinthetik meg az érdeklődők, ami Makovecz Imre építész életéről és munkásságáról szól majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)