Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kutyás terápiával segítik az időseket Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2022. december 10. 14:08
Kutyás terápiával segítik az időseket Gyulán
Gulyás Bianka és munkatársai rendszeresen tartanak foglalkozásokat a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonában

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonában is elindult az úgynevezett állatasszisztált terápia – tudtuk meg Gulyás Bianka gyógypedagógustól, habilitációs kutyakiképzőtől.

Elmondta: az embereknek szükségük van a simogatásra, az ölelgetésre, ezek a gesztusok ugyanis serkentik a bonyolult szociális szabályzórendszerek meghatározó vegyületeinek, az agyi endorfinoknak a termelését, amelyek fontos szerepet játszanak a jó közérzet kialakításában. Ez az oka, hogy napjainkban egyre inkább elterjedté válik az állatasszisztált terápia.

– Az orvosi gyakorlatban és a pedagógiai módszertanban is sokféleképpen hívják segítségül a terápiás segítőkutyákat, amelyeket arra tanítanak, hogy békével tűrjék idegen személyek simogatását, ölelgetését, és még akkor se kapjanak oda, ha egy óvatlan kéz fájdalmat okoz nekik. Az ilyen kutyákat rendszeresen viszik idősek otthonaiba, egységes módszertani intézményekbe – emelte ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangsúlyozta: a kutyával való szeretetteljes kapcsolat gátolja az idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülését. Emellett a terápiás módszer sikerrel alkalmazható az értelmi akadályozottsággal élő felnőtteknél csakúgy, mint a súlyos tanulási problémákkal küzdő gyermekeknél.

Mint megtudtuk, a terápiás kutyák kiképzését a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) által bejegyzett kiképző szervezet, az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület habilitációs kutyakiképzői végezhetik. Bár az egyesület fiatalnak mondható, a benne tevékenykedő kiképzők és alapítók többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a segítőkutya-kiképzés terén.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szakemberek 2022 júniusában vették fel a kapcsolatot a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonával, majd egy héttel később el is kezdték a programot négy terápiás kutyával. A foglalkozások célja, hogy fejlesszék az idősek kommunikációját, stabilizálják mentális állapotukat, növeljék fizikai aktivitásukat, valamint hogy lelassítsák a demenciával élőknél a szellemi hanyatlást. 

– Már az első perctől óriási volt az érdeklődés a lakók részéről. Senkit nem hagytak hidegen a kutyák, mindenki a maga módján szerette volna megismerni őket. Mindenkinek lett „kis kedvence”, akit kicsit szívesebben várt – mondta el Gulyás Bianka.

Kiemelte: az alkalmak során a legfontosabb az örömteli együtt töltött idő, ahol a pillanatokat, a jelent pozitívan élhetik meg közösen. Ezáltal erősödik a közösségi érzés, új kapcsolatok alakulhatnak ki. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)