Képünk illusztráció
Forrás: eatbelive.com
Legrégibb kultúrnövényeink egyike. A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető. A sárgarépa alapvető vitaminforrás a szervezet számára. A kalcium, a kálium és a nátrium mellett tartalmaz vasat, magnéziumot, krómot, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat.
Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás, a májműködés, valamint az ép nyálkahártyák és az immunrendszer szempontjából. A sárgarépa magas rosttartalma segíti a bélrendszer egészséges működését is. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A sárgarépapüré a kisbabák pépes étrendjének fontos részét képezi, mivel jól hat az emésztésre, és megakadályozza a puffadást, illetve a székrekedést.
Sárgarépaleves
Hozzávalók:
70 dkg sárgarépa
2 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál curry por
1,6 l alaplé
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
A tálaláshoz
150 g tejföl
Elkészítés:
A felmelegített olajon megpároljuk a hagymát és a répát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a curryt, és felöntjük a zöldségalaplével. Belereszeljük a citrom héját, és addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Ezután hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk a levest. Tálalás előtt felmelegítjük, és tejföllel kínáljuk.
Energia: 1187 kcal
Fehérje: 14,5 g
Szénhidrát: 86 g
Mézes, fűszeres párolt répa
Hozzávalók:
3 nagyobb sárgarépa
3-4 fokhagymagerezd
olívaolaj
1 evőkanál méz
1 csapott evőkanál oregánó és bazsalikom keveréke
1 kávéskanál currypor
1 kávéskanál őrölt kurkuma
bors
só
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszál vastagságúra vágjuk. Serpenyőben felhevítjük az olajt, beleszórjuk a zúzott fokhagymagerezdeket. Mérsékeljük a hőfokot, kissé pirítsuk meg a fokhagymát, és adjuk hozzá a sárgarépát. Fűszerezzük, majd öntsünk hozzá kb. 3 evőkanálnyi vizet, és fedő alatt pároljuk kb. 12 percig. A végén rácsorgatjuk a mézet, és átforgatjuk az egészet.
Energia: 777 kcal
Fehérje. 6 g
Zsír: 50 g
Szénhidrát: 64 g
Egészségükre!