Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgarépa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. február 28. 10:00
A sárgarépa
Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti
____Eredeti-sargarepa.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: eatbelive.com

Legrégibb kultúrnövényeink egyike. A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető. A sárgarépa alapvető vitaminforrás a szervezet számára. A kalcium, a kálium és a nátrium mellett tartalmaz vasat, magnéziumot, krómot, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat.

Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás, a májműködés, valamint az ép nyálkahártyák és az immunrendszer szempontjából. A sárgarépa magas rosttartalma segíti a bélrendszer egészséges működését is. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A sárgarépapüré a kisbabák pépes étrendjének fontos részét képezi, mivel jól hat az emésztésre, és megakadályozza a puffadást, illetve a székrekedést.

 

Sárgarépaleves

Hozzávalók:

70 dkg sárgarépa
2 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál curry por
1,6 l alaplé
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
A tálaláshoz
150 g tejföl

Elkészítés:

A felmelegített olajon megpároljuk a hagymát és a répát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a curryt, és felöntjük a zöldségalaplével. Belereszeljük a citrom héját, és addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Ezután hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk a levest. Tálalás előtt felmelegítjük, és tejföllel kínáljuk.

Energia:  1187 kcal
Fehérje:  14,5 g
Szénhidrát: 86 g


Mézes, fűszeres párolt répa

Hozzávalók:

3 nagyobb sárgarépa
3-4 fokhagymagerezd
olívaolaj
1 evőkanál méz
1 csapott evőkanál oregánó és bazsalikom keveréke
1 kávéskanál currypor
1 kávéskanál őrölt kurkuma
bors

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszál vastagságúra vágjuk. Serpenyőben felhevítjük az olajt, beleszórjuk a zúzott fokhagymagerezdeket. Mérsékeljük a hőfokot, kissé pirítsuk meg a fokhagymát, és adjuk hozzá a sárgarépát. Fűszerezzük, majd öntsünk hozzá kb. 3 evőkanálnyi vizet, és fedő alatt pároljuk kb. 12 percig. A végén rácsorgatjuk a mézet, és átforgatjuk az egészet.

Energia:   777 kcal
Fehérje.     6 g
Zsír:       50 g
Szénhidrát: 64 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM