képünk illusztráció
Forrás: rawismyreligion.com
25 éve hurma néven ismertem meg ezt a gyümölcsöt, amit ma datolyaszilva, khaki szilva, Sharon gyümölcs, lótusszilva, virginiai szilva, persimon néven vásárolhatunk meg. Úgy néz ki, mint egy narancssárga paradicsom. Héja fényes, állaga az érett ringlóhoz hasonlít. Éretten zamatos, mézédes, lédús, íze a sárgabarack, a ringló és a körte egyvelegére hasonlít. Az üzletekben gyakran éretlen gyümölcsöket vásárolunk. Szerencsére kiválóan lehet utóérlelni, így néhány nap alatt tökéletes állagú lesz, és rendkívül finom. Sajnos, ha éretlenül kóstoljuk, örökre elmegy tőle a kedvünk, annyira fanyar.
Ezt az egészséges, magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani. Ázsiában nagy mennyiségben aszalják is. Csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. Jelentős az A-, C-, P- vitamin-tartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. Mikroelemek közül káliumot, magnéziumot, jódot, vasat, kalciumot, foszfort és kisebb mennyiségben mangánt és a rézt tartalmaz. Nagy a rosttartalma.
A datolyaszilva nem véletlenül vált igen fontos gyümölccsé a Távol-Keleten, hiszen jelentős szerepet kapott a gyógyításban. Használták az agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a hajnövekedés serkentésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a légutak kezelésére. Ez utóbbi esetén a torokfájás, a torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek enyhítésében játszott fontos szerepet. Köptetőként is alkalmazták, valamint az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható volt ez a gyümölcs. Manapság főleg a rákgyógyítás terén bizonyul hatékony ellenszernek. Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás megelőzésében és kezelésében is.
Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként, és tárolhatjuk lefagyasztva, hűtőládában.
Hurmasaláta
A félig érett hurmát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, nagyon vékony lila hagyma karikákkal megszórjuk, és enyhén sós, olívaolajos, citromos öntettel meglocsoljuk.
Egészségükre!