Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Hírlap-könyvek sorozatban jelenik meg dr. Erdmann Gyula legújabb kötete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.KULTÚRA • 2015. október 15. 09:00
A Gyulai Hírlap-könyvek sorozatban jelenik meg dr. Erdmann Gyula legújabb kötete
A könyv bemutatója október 30-án, a szerző születésnapján lesz a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
A Gyulai Hírlap-könyvek sorozatban jelenik meg dr. Erdmann Gyula legújabb kötete. A Köszönjük neked, hogy magyarok lehetünk címet viselő könyvben a történész doktor országos és gyulai témájú rövid írásait adja közre szerkesztett formában. A 300 oldalas kiadványban eddig nem publikált szövegek is megjelennek.
____Eredeti-erdmann_gyula.jpg

erdmann gyula, a Köszönjük neked, hogy magyarok lehetünk című kötet szerzője

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

A könyv bemutatója október 30-án, a szerző születésnapján lesz Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A bibliotéka Simonyi Imre-olvasótermében dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója beszélget a kötet szerzőjével.

Erdmann Gyula 1969-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Szakdolgozatát, majd doktori disszertációját Szabad György tanítványaként és hatása alatt írta, egy életre elköteleződve a magyar reformkor kutatására. (2014 végén jelent meg az 1839/40-es országgyűlésről szóló nagy monográfiája – A Szerk.) 1969–1982 között a központi államigazgatási szervek iratait őrző Új Magyar Központi Levéltár munkatársaként, osztályvezetőként érdeklődése kiterjedt a kommunista diktatúra parasztellenes gazdaságpolitikájára (már Gyulán jelent meg a Beszolgáltatás, begyűjtés története Magyarországon című monográfia – A Szerk.). A történész doktor 1982 és 2006 között lett a gyulai székhelyű Békés Megyei Levéltár igazgatója. Ekkortól érdeklődése, illetve megbízásai a megye története felé fordították. Összesen 11 önálló kötete és mintegy 80 tanulmánya jelent meg. A Köszönjük neked, hogy magyarok lehetünk című kötetben 33, már Gyulán készült rövidebb írását teszi közzé. Egy részük kötetek bevezetőjeként, cikként, tanulmányként, más részük évfordulós megemlékezésként, beszédként keletkezett.

A reformkor iránti érdeklődését jelzi a kötetben a Kölcseyről, 1848-ról, Poeltenbergről, Kossuthról és Deákról szóló írás. A Békés megyei művelődés- és gazdaságtörténetéhez című fejezetben szó esik – egyebek mellett – Gyuláról Erkel Ferenc ifjúkora idején, a Körösök menti vízi társulatokról, természeti csapásokról, Göndöcs Benedekről, Szabó Ferenc történészről. Az Apor Vilmosról szóló írások külön fejezetben szerepelnek. A parasztság és a kommunista diktatúra című fejezetben 3 írást közöl: Megalázni és kifosztani; Rákosiék parasztpolitikája; A tulajdonos parasztság megtörése: begyűjtés, beszolgáltatás, diktatúra címmel.

A gyulai és környékbeli németekről, deportálásukról, a málenkij robotról 4 írást találunk a kötetben. 1956-ról 8 írást talál az olvasó, például 1956 Békés megyében, 1956 Gyulán, 1956 Magyarországon és Erdélyben címmel. Végezetül a kommunista diktatúra két gyulai áldozatáról olvashatunk, Erdődi Lajosról és Blanár Lászlóról.

Erdmann Gyula új könyve megvásárolható lesz a könyvbemutatón. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)