Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bemutatták a Perek '56 adatbázist a városunkban megrendezett történészkonferencián

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. június 13. 15:00
Bemutatták a Perek '56 adatbázist a városunkban megrendezett történészkonferencián
Közös ülésszakot tartott a Mogyoróssy-könyvtárban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Levéltár

Az 1956-os forradalom utáni megtorlás vidéki áldozatai címmel rendezte meg június 13-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-termében idei közös konferenciáját a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Levéltár. A megnyitón elhangzott: 1950–53 között Békés megyében 688 ítélet született koholt vádak alapján, öt személyt szovjet pufajkások kínoztak halálra. Ugyanebben az időszakban országos szinten 1 millió koncepciós per indult, ezek 400 ezer hamis ítéletet, és szinte ugyanennyi áldozatot eredményeztek.

a Perek '56 adatbázist mutatták be a történészkonferencián

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Erdmann Gyula, az MNL Békés Megyei Levéltára nyugalmazott igazgatója az 1956. évi Békés megyei események monográfusaként köszöntötte a tudományos ülésszak meghívott előadóit és hallgatóságát. Megnyitóbeszédében aláhúzta: bár országunkban százezreket sújtott a németek deportálása és kitelepítése, a csehszlovák-magyar lakosságcsere, kétszázötvenezer ártatlan személyt a szovjet hadifogság és hatszázezer zsidót az idegengyűlölet, Békés megyében 1956-ban a rend forradalma zajlott le, az indulatok nem törtek felszínre.

A történész felvázolta: tudomása szerint a vizsgált időszakban, a második világháborút követő két-három évben Németvároson legkevesebb öten akasztották fel magukat a sorozatos zaklatások miatt. Összehasonlításként megemlítette, országos viszonylatban ekkor 1 millió koncepciós per indult, a koholt vádak pedig 400 ezer ítéletet eredményeztek. Ennek következtében az ötvenes években egy egész ország félt és rettegett.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Erdmann Gyula megjegyezte: várható volt, hogy az éveken át sanyargatottak egyszer csak bosszút állnak, és lincselések lesznek. De messze nem ez történt. Vidéken, így Békés megyében is a rend forradalma zajlott le, csekély kivétellel elmaradt a véres igazságtétel. A korábbi vezetők nemcsak, hogy félreálltak, de sokszor meg is védték a nép haragjától a helyi főmuftikat. Mádai János például személyesen védte meg a gyulai állami gazdaság kommunista igazgatóját. Hálás köszönetként a kádárista bíróság fordított egyet a kockán, és az elvtársat nevezte ki a Mádai ellen indított büntetőeljárás egyik fő terhelő tanújának. Füzesgyarmaton ugyan végigverte a dühös tömeg a kommunista pártitkárt a főutcán, bárki felpofozhatta, akinek elszámolnivalója volt vele, ám a józan emberek itt is felülkerekedtek, véget vetettek az önbíráskodásnak.

A gyulai levéltár nyugalmazott igazgatója kiemelte: Békés megyében öt ember kínoztak halálra a pufajkások, köztük a teljesen vétlen forradalmi vezetőt, Horváth Lajost. Az viszont megesett, hogy a kiszemeltet félig agyonverték, majd hozzákötötték egy autóhoz, így, félholtan húzták végig a városon, községen. Emellett 688 ítélet született koholt vádak alapján. Tizenkettő volt horthysta katonatiszt, ugyanennyi egykori csendőr ellen. Százhetvenhat verdikt aktív munkást, 155 napszámost és földművest, 118 kisparasztot, 100 értelmiségit és mindössze 18 kulákot érintett kedvezőtlenül.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke első előadóként a Perek ’56 adatbázist mutatta be a jelenlévőknek. Kifejtette: a nyilvántartásba az ítélkezésben részvevők (nyomozók, ügyészek, tanácsvezető bírók, ülnökök, népbírók) életpályájának legfontosabb adatait vették fel, így megtalálhatók köztük azok az információk is, amelyeket Békés megye „hóhérjairól” sikerült összegyűjteniük. A következő lépésük az lesz, hogy a rendszert kiszolgáló ügyvédeket is számba veszik. Ugyanitt az egyes pereljárások külön is tanulmányozhatók.

A konferencián több neves kutató szólalt fel az 1956-os forradalmat követő megtorlások témakörében. Köztük Kis József (Borsod-Abaúj-Zemplém Megyei Levéltár), Tánczos-Szabó Ágota (Bács-Kiskun Megyei Levéltár), Galambos István (NEB) és Mikó Zsuzsanna (MNL). A Békés megyei archívumot Sáfár Gyula igazgatóhelyettes képviselte, aki a békéscsabai Szekeres István perét vázolta fel, míg a levéltár igazgatója, Erdész Ádám A forradalom gyulai vezetőinek kiválasztódása, legitimációja, a fontos döntések születésének körülményei (1956. október 25. – december 17.) címmel értekezett az ülésszakon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)