Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai németek betelepítésének 300. évfordulóját ünnepelték Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. május 17. 18:49
A gyulai németek betelepítésének 300. évfordulóját ünnepelték Gyulán
A rendezvényen egy kötetet is bemutattak

erdmann gyula és erdész ádám

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai németek betelepítésének 300. évfordulóját ünnepelték május 17-én Gyulán. A városháza dísztermében rendezett eseményen Erdmann Gyula A gyulai Németváros története szóban és képekben című könyvet is bemutatták.

A megjelenteket Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte. Mint mondta, több okuk is van idén az ünneplésre, hiszen éppen 30 évvel ezelőtt alakult meg a német nemzetiségi önkormányzat Gyulán.

Görgényi Ernő polgármester úgy fogalmazott, a sváb közösség részéről a legszebb megemlékezés, hogy létrehoztak egy ilyen értékes könyvet, amelynek a kiadását segítette a város is, majd megköszönte mindenkinek, aki részt vett a programsorozat megszervezésében, amelynek a könyvbemutató az első állomása.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető beszédében felidézte a történetet, amely szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Magyargyula és Németgyula majdnem egyesült.

A köszöntők után Lindeisz Ferenc, gyulai német leszármazott tartott előadást, majd Erdmann Gyula és Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának nyugalmazott igazgatója, a Németvárost bemutató kötet lektora mutatták be a könyvet.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)