Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megye értékeit állítja modellnek a két gyulai egyesület alkotótábora

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2015. augusztus 25. 22:00
Békés megye értékeit állítja modellnek a két gyulai egyesület alkotótábora
Az alkotótábort a József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor, valamint a Gyulai Közművelődési és Vízimentő Egyesület szervezi
16 alkotó vesz részt a József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor és a Gyulai Közművelődési és Vízimentő Egyesület közös alkotótáborában. Az újvári duzzasztónál levő vendégházban augusztus 24-én kezdődött meg a munka, többen akvarellel vagy akrilfestékkel dolgoznak, néhányan agyagoznak. A festők alkotását Ócsai László táborvezető és Hevesi Ferenc békési képzőművész-tanár, míg a szobrászokét Doris Marschall németországi művésztanár segíti.
____Eredeti-_DSC8986.JPG

folyik a munka az alkotótáborban

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Az alkotótábor a két egyesület összefogásából jön létre immáron negyedik éve. Idén júliusban már rendeztek egyet a Balatonon, ennek utolsó napján, Balatonlelle főterén mintegy ötven képet mutattak be az alkotók. A gyulai alkotótáborban az ott megkezdett munkákat fejezik be, ezenkívül a Gyuláról és az ország más szegleteiből is érkező résztvevők készülnek a Nemzeti Művelődési Intézet által kiírt, Békés megye értékeit bemutató képzőművészeti pályázatra is. A táborvezetőtől megtudtuk, az alkotómunkát támogatja Gyula Város Önkormányzata, illetve Alt Norbert alpolgármester.

A Gyulai Hírlapnak Ócsai László elmondta, a József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábort 2008-ban alapította azzal a céllal, hogy összefogja az amatőr alkotókat. Mint hangsúlyozta, az egyesület elsődleges eszmei feladata, hogy eltávolodjon a naivtól és a giccstől, értéket adjon át, bevállalva, hogy tagjai amatőrként, „szerelemből” választanak témát és alkotnak.

Cs. Szabó András, a tábornak otthont adó egyesület elnöke kifejtette, szervezetük 1991-től mint közművelődési egylet létezik, az évezredfordulón vált közművelődési és vízimentő egyesületté, amelynek több szakcsoportja van. Az Energy Dance Cool tánccsapat már 10 éve tagja az egyesületnek, ezenkívül van szociális szakcsoportjuk, és vannak a vízimentők, akik preventív tevékenységgel és vízimentő szolgálatokkal csökkentik a vízbefulladások számát Békés megyében. A közművelődési szervezetbe beléptek a József Dezső Egyesület tagjai is, Cs. Szabó András pedig a partneregyesületben tanul festeni. Lapunknak elárulta, a festészetet nemcsak hasznos időtöltésnek tartja, amely során új ismeretekre tesz szert, de az alkotás által többnek is érzi magát.

Az alkotótábor augusztus 29-ig tart, pénteken rögtönzött kiállítással és bográcsozással zárul. Az ott készült képeket és plasztikákat a nagyközönség is megtekintheti szeptember végén a gyulai Civil Szolgáltató Központban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)