Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A menta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. június 14. 11:00
A menta
Kitűnő idegnyugtató hatása van, és érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is
____Eredeti-menta_mrm-usa.com.jpg

képünk illusztráció

Forrás: mrm-usa.com

A menta jól ismert fűszer- és gyógynövény. Egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre. Főleg nyáron érdemes kihasználni a menta frissítő hatását. A menta az emésztésünknek is jót tesz. Elmulasztja a haspuffadást, de hányinger ellen is érdemes kipróbálni. A mentából készült főzet epegyulladás kezelésében is segítségünkre lehet. Használhatjuk köhögés, torokgyulladás és különféle hörghurut kezelésében. Görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is fogyaszthatjuk a menta főzetét.

A mentát érdemes illóolaj formában is alkalmaznunk, ugyanis kitűnő idegnyugtató hatása van. Akár a fürdővízbe is tehetünk pár cseppet belőle, garantáltan oldja a belső feszültséget. Emellett a fejfájás kezelésében is nagyon hatékony segítség. A menta kiváló fertőtlenítőszer, így a kisebb sebek kezelésében nagyon hatékony segítség. Ezek mellett a menta kiváló fogfehérítő is, így nem véletlenül a fogkrémek egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. Nyáron érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is, ugyanis a menta távol tartja őket.

A következő recepteket érdemes a nagy melegben elkészíteni.


Mentás-joghurtos cukkíni saláta (3 adag)

3 kis db cukkini
1 csokor menta
1 csipet só
bors
fél citrom
2 dl görög joghurt

A cukkíniket megmossuk, szárazra töröljük, végeiket levágjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fél citrom héját, rácsavarjuk a levét. A mentát felaprítjuk, és összekeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk a cukkinit is.

Költsége: kb. 400 Ft.

Energia:         325 kcal
Fehérje:          12 g
Zsír:              9 g
Szénhidrát:       47 g


Mentaszörp gyömbérrel (6 adag)

1 csokor menta
1, 5 dl forró víz
23 dkg cukor
3 dl víz
1 citromból nyert citromhéj
1 hüvelykujjnyi gyömbér

A mentaleveleket letépkedjük, és egy tálba tesszük, és 1,5 dl forró vízzel felöntjük, hogy ellepje. 30 percig ázni hagyjuk, majd kivesszük belőle a leveleket, jól kicsavarjuk, hogy minden íz-anyagot kinyerjünk belőle, majd félretesszük a levet. A cukorból és a maradék vízből szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen felolvadt, akkor hozzáreszeljük a citrom héját és a gyömbért, majd néhány percig forraljuk. A cukorszirupot összekeverjük a mentás vízzel, és jól zárható üvegbe töltjük. Hűtőben egy hétig eltartható.

Energia:         935 kcal
Fehérje:           0 g
Zsír:              3 g
Szénhidrát:      231 g 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)