Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A detektoros rádióktól a Hold-radarig – A távközlés világnapját ünnepeltük Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. május 19. 17:30
A detektoros rádióktól a Hold-radarig – A távközlés világnapját ünnepeltük Gyulán
Bay Zoltán munkásságára emlékeztek és rádióamatőrök találkoztak a gyulai Rádiómúzeumban
____Eredeti-GYHRCSD_001.JPG

találkoztak a gyulai rádióamatőrök

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kísérleti időszakból származó kristálydetektoros rádiók, telepes és transzformátoros készülékek, egyetlen megmaradt példányok, igazi technikatörténeti ritkaságok megtekintésével kalauzolták végig az érdeklődőket a rádiózás hőskorától Bay Zoltán Hold-radar kísérletén át egészen a rövidhullámú amatőrök világáig a távközlési világnap alkalmából a gyulai Tourinform épületében található Rádiómúzeumban.

A ritkaságait tekintve önmagában véve is egyedülálló gyűjteményt ezúttal a múzeumalapító Wlassits Nándor rádió-távközlési mérnök tárlatvezetésével tekinthették végig az érdeklődők május 15-én pénteken két alkalommal is.

Négyezer munkaóra eredménye látható itt – mutatott körbe a két helyiségből álló, díjmentesen látogatható múzeum mintegy hatvan készüléket őrző tárlatán Wlassits Nándor, aki pontosan hatvan éve restaurálja, ápolja, szépítgeti gyűjteményét, melynek több százas nagyságrendű létszámából a valódi kuriózumnak számító gyöngyszemek sorakoznak fel, a látogatók nem kis gyönyörűségére.

____Eredeti-GYHRCSD_006.JPG

Vevőkészülék 1925/26-ból

A bejárattal szemközti két vitrinben az 1920-as évek végéből származó kísérleti korszak kristálydetektoros rádiói tekinthetők meg, egyetlen megmaradt példányok, melyek valóban a rádiózás hőskorának gépei. Mellettük a szintén technikatörténeti ritkaságnak számító transzformátoros, elektroncsöves, telepes és akkumulátoros készülékek, de az első villamoshálózatról működtetett rádiókból és a hozzájuk tartozó hangszórókból is akad néhány különlegesség.

A 2010. február 1-jétől a Kossuth Lajos utca 7. szám alatt, a Turisztikai Hivatal épületében berendezett kiállítás hatvan vevőkészüléke a rádió-műsorszórás kezdeteitől kor- és technikatörténeti dokumentumként sorakoztatja fel a szobabútorokhoz illeszkedő készülékeket, melyek a rádiózás kezdeti évtizedeiben méltán örvendtek óriási népszerűségnek.

A másik falon külön sorban állnak az 1929–30, majd az 1931–34 közti időből származó néprádiók, valamint az ’50-es éveket idéző rádióemlékek.

Bár Wlassits Nándor magát nem tartja gyűjtőnek, ezek a páratlan szépségű készülékek mégis végigkísérték az életét. Rádiókkal 1955 óta – azaz pontosan 60 éve – foglalkozik, a készülékeket 1978 óta gondozza tudatosan, de érdeklődése első perctől kezdve szakmatörténeti szempontú.

Mivel végzettségét tekintve rádió-távközlési mérnök néhány évig katonai rádiótechnikával is foglalkozott, majd orvostechnikai területen dolgozott, 10 évig járta Nyugat-Európát, ahol szintén számos szép készülék ragadta meg figyelmét, de kiállításának anyagát teljes mértékben magyar gyártmányú készülékek adják, és mint mondja: minden készüléknek külön története van. Hiszen többségük meglehetősen különleges módon – olykor épp lomtalanításból vagy madáretetői sors elől megmentve – jutott el hozzá, ő pedig gondos szakértelemmel látott hozzá a gyári állapot visszaállításához. Ennek eredményeként a készülékek nem csak külsejükben-belsejükben váltak korhűekké, de valamennyi működőképes is. Ezt bizonyítva – a rendhagyó tárlatvezetésben szintén segédkező Kocsis János egy 1942-es készüléket üzembe is helyezett. Az öreg monstrumból felszálló hangok a sokféle leárnyékolás ellenére is remeknek minősítették a vételt, igazolva, hogy a rádióhullámok szinte mindenhová elérnek.

Épp ezt hivatottak bemutatni a másik terem berendezési tárgyai is, melyek jól igazolták, hogy más kontinensek életébe is lehetséges a bekapcsolódás.

A hullámhossz csökkentésének folyamatáról, valamint az azzal elért eredményekről szóló részleg Bay Zoltán történelmivé vált felfedezésének is emléket állít, ugyanis a gyulavári születésű fizikusnak köszönhetően sikerült először a Holdon át földi pontok vezeték nélkül (rádiótávíró-jelekkel) történő összekötése, amivel az űrtávközlés alapja született meg.

A kiállítás anyagát alaposan ismerő Török János és Noveczki Zsolt rádióamatőrök – noha a közben csatlakozó turistacsaláddal együtt ámulattal hallgatták Wlassits Nándor izgalmas kalauzolását – más okból is jelen voltak.

Ugyanis a távközlési világnap alkalmából szervezett program apropója – a különleges rádiókészülékek bemutatása és Bay Zoltán világfelfedezésének megemlékezése mellett – egyben a rádióamatőrök találkozója is volt.

Az egykor szintén Wlassits Nándor által vezetett rádióamatőr klub ugyanis most a gyakorlatban is újjászerveződik, hisz a rádióhullámok segítségével a rádióamatőrök képesek az internet, telefon vagy más hálózat nélkül a Föld bármely más részén élő társaikkal úgy kapcsolatba lépni, hogy mindössze néhány alkatrészből és pár méter drótból építenek ki állomást. Ők ugyanis még akkor is képesek a kapcsolattartásra – ami akár életmentő fontosságú lehet –, amikor a hivatalos hírközlés összeomlik.

A rádióamatőri tevékenység emellett fejleszti a kreativitást, és az alkotás örömét is megadja, hisz a semmiből is képesek vagyunk létrehozni valamit – jegyezte meg Török János, aki még 1977–78 tájékán került Nándi bácsi védőszárnyai alá.

Noveczki Zsolt pedig szintén abban a csoportban tevékenykedő édesapjától örökölte ezt a szenvedélyét, mint ahogyan műszaki érdeklődését is, ami mára egész életét meghatározza. Mint mondta, jelenleg a klub mint szervezet létezik, de helyet keresnek, ahová technikát, antennát telepíthetnek, tárolhatják az eszközeiket, és ahol képzéseket tarthatnak.

Leginkább azonban tagjaik közé várják mindazokat, akik érdeklődnek az elektronika világa, a kommunikáció, a nyelvgyakorlás és külföldi kapcsolatok építése iránt, és akik önművelésük mellett szeretnének egy tartalmas közösséghez tartozni. Aki kedvet érez a rádióamatőrség iránt, annak az info@radioklubgyula.info címen várják jelentkezését.

GYULAI HÍRLAP • 2015. május 20. 17:56
Bay Zoltán munkásságára emlékeztek és rádióamatőrök találkoztak a gyulai Rádiómúzeumban
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)