Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A magyar radar napjára emlékeztek Gyulaváriban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2023. február 07. 10:00
A magyar radar napjára emlékeztek Gyulaváriban
Az ünnepségen Szvarnasz Jorgosz százados mondott beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A magyar radar napjára emlékeztek február 6-án Gyulaváriban, a református templomkertben. Az eseményen Szvarnasz Jorgosz százados mondott beszédet.

Szákné Bajnai Zsuzsánna, a polgármesteri hivatal közművelődési és kulturális ügyintézője lapunknak elmondta: hetvenhét évvel ezelőtt, 1946. február 6-án Bay Zoltán fizikus munkatársaival radarhullámokat küldött a Holdra, ezzel megmérte a Föld és a Hold közötti távolságot. Ez a kísérlet a magyar űrtevékenység és a radarcsillagászat kezdete, ezért 1994 óta minden évben megemlékeznek az eseményről. 

– A megemlékezés mellett továbbra is a legfontosabb feladatunk, hogy a radarok üzemeltetésével és kiszolgálásával biztosítsuk a folyamatos, megbízható rádiólokációs felderítést, hiszen a magyar légtér őrzése békeidőben is harci feladat végrehajtását jelenti – emelte ki köszöntőbeszédében Szvarnasz Jorgosz, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja I. Gerincradar Mérőpontjának századosa.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Hozzátette: a Föld és a Hold távolságát elsőként megmérő magyar, Bay Zoltán egy gyulavári lelkészcsalád gyermekeként látta meg a napvilágot, és már gyermekkorában kitűnt tehetségével.

– Egy olyan napot választottunk a fegyvernem ünnepének, amely megmutatja szakterületünk fontosságát, szakmai önbecsülésünk több évtizedre visszanyúló hagyományait – mondta, emlékeztetve, hogy Bay Zoltán nevéhez köthető számos világszabadalom és az ország első atomfizikai tanszékének létrehozása is. 

A rendezvény végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el Bay Zoltán emlékoszlopánál.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)