Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A magyar radar napjára emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. február 06. 11:26
A magyar radar napjára emlékeztek Gyulán
Az ünnepségen Veresné Petrás Márta mondott beszédet

az ünnepségen veresné petrás márta mondott beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A magyar radar napjára emlékeztek február 6-án Gyulaváriában, a református templom kertjében. Bay Zoltán fizikus munkatársaival 1946-ban ezen a napon küldött radarhullámokat a Holdra.

Az ünnepségen Veresné Petrás Márta, a Bay Zoltán általános iskola intézményvezetője mondott beszédet, amelyben elmondta, Bay Zoltán 1900. július 24-én született Gyulaváriában. Már gyerekként vonzotta a csillagos ég és a Hold.

Elemi iskoláját szülővárosában végezte, Debrecenben tanult tovább, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakán szerzett diplomát. Az Elméleti Fizikai Intézetben kezdett oktatni, majd 1926-ban szerzett doktori címet. Kutatott a Berlini Egyetemen, majd visszatért hazájába, ahol a Szegedi Tudományegyetem oktatója lett, ahol barátságot kötött Szent-Györgyi Alberttel.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

1946-ban végezte el al a Hold-radar kísérletet, amellyel megmérte a Föld és Hold közötti távolságot.

Az intézményvezető kiemelte: a kísérletei mellett humanista is volt, a második világháború alatt folyamatosan segítette a rászorulókat. A hatóságok zaklatásai miatt 1948-ban emigrációra kényszerült, először Ausztriába, majd az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol a George Washington Egyetemen kezdett tanítani. Washingtonban hunyt el 1992. október 4-én, hamvait hazaszállították, Gyulaváriban helyezték örök nyugalomra 1993. április 10-én.

A beszéd után a Bay Zoltán általános iskolai diákjai adtak rövid műsort, majd a koszorúk elhelyezésével zárult az ünnepség.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)