Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lencse

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2023. március 05. 14:00
A lencse
Szalai Ilona dietetikus rovata

A lencse fontos élelmiszerünk. Jelentős a fehérjetartalma, előnyös az aminosav-összetétele. Szinte minden esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz, így biológiai értéke közelíti a húsét.

Fotó: Pixabay.com

Keményítőtartalma mellett jelentős az élelmirost-tartalma is. Ennek köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, jó hatású székrekedés és egyéb bélbetegségek esetén. B1-, B2-, B6- vitaminból, niacinból, pantoténsavból, folsavból jelentős mennyiséget tartalmaz. Sok benne a magnézium, foszfor, kalcium, cink, réz, vas, króm is. A lencsében található a legtöbb a rák veszélyét csökkentő flavonoidvegyület.

Több fajtája is létezik. A zöld színű lencse Európában terjedt el; hazánkban a nagy magvú, zöldes vagy barnássárga színű tányérlencsék fogyasztása a legjellemzőbb. Ezeket a fajtákat főzés előtt be kell áztatni, és a főzési idejük is hosszabb.

A sárga lencse enyhén édeskés, dióízű. Az indiai konyha kedvelt zöldsége, őrölve és köretként készítik el. Ezt a fajtát is be kell áztatni pár órára főzés előtt.

A francia zöld lencse színe inkább szürkés árnyalatú. Íze enyhén borsos. Levesbe és hideg salátákhoz illik a legjobban. Nem kell beáztatni, kis magvú, főzési ideje még hideg vízben feltéve is csak kb. 25 perc.

A fekete lencse apró magvú fajta. Főzés előtt szintén nem kell beáztatni. A lencsék kaviárjaként emlegetik. Felhasználható köretként szárnyasok és halak mellé.

A vörös lencse a dél-ázsiai konyha gyakran használt alapanyaga. Felhasználása előtt nem kell beáztatni. Főzési ideje kb. 10-20 perc, ezalatt elveszíti vörös színét, megbarnul, és pürés állagúvá válik.

Ma már mindegyik fajtához hozzájuthatunk itthon is.

 

Lencsefasírt

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 15 dkg lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 1 db babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db tojás
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A lencsét szükség esetén 1-2 órára vízbe áztatjuk. Ezután sós, borsos vízben feltesszük főzni a babérlevéllel. Egy gerezd fokhagymával és az egyik hagymával ízesítjük a főzőlevet, és puhára főzzük a lencsét. Ha megfőtt, leszűrjük, eltávolítjuk a babérlevelet és a hagymákat, és késes robotgép segítségével pürésítjük. A többi vöröshagymát és a fokhagymát is a lencsével együtt daráljuk meg. Ha már eléggé krémes állagú, egy tálban finoman kikeverjük a tojással, liszttel és zsemlemorzsával. Nem túl kemény, formázható masszát kapjunk. Ha kell, még sóval vagy borssal ízesítjük. Kanállal a forró olajba szaggatjuk a masszát, és közepes lángon ropogósra sütjük.

  • Energia: 870 kcal
  • Fehérje: 51,5 g
  • Zsír:  7,8 g
  • Szénhidrát: 151,5 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)