Szeptember 16. és 18. között huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált. Az eseményről Görgényi Ernő polgármester, Bora Imre fesztiváligazgató, Varga-Bora Tímea főszervező és Adamik Anikó, az esemény szakmai koordinátora tartott sajtótájékoztatót szeptember 14-én a várkertben.
A látogatók idén is az ország pálinkagyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg. A rendezvényen a Gyulai Pálinka Manufaktúra is képviselteti magát, de érkezik kiállító Tiszaföldvárról, Bajáról és Győrvárról is. Ahogy minden évben, idén is a pálinkalovagrendek felvonulása lesz a fesztivál egyik leglátványosabb programja, amely után a Magyar Pálinka Lovagrend új lovagokat avat a gyulai várban.
Görgényi Ernő kifejtette: rendkívül bizonytalan ez az időszak a rendezvények szempontjából.
– Minden elismerésem a szervezőcsapaté, hogy három meghiúsult próbálkozás után sem adták fel, és megrendezték a fesztivált. Ez a város egyik legjelentősebb rendezvénye, amelynek a Gyulai Végvári Napok mellett a legnagyobb a látogatottsága – emelte ki a polgármester.
Bora Imre arról beszélt, hogy kötelességüknek érezték a program megrendezését. Kiemelte: a rendezvény középpontjába szakmai és gasztronómiai szempontból is a pálinka kerül.
Adamik Anikó, az esemény szakmai koordinátora kiemelte: vezetett pálinkakóstolón is részt vehetnek az érdeklődők a fesztiválon. A jelentkezők pálinkaszakértő vezetésével fedezhetik fel a Gyulai Pálinkafesztivál legkülönlegesebb pálinkáit, valamint számos kulisszatitkot is megtudhatnak a pálinkafőzésről. A túra során hat főzdét látogatnak meg.
Varga-Bora Tímea főszervező elmondta: a rendezvény a legnagyobb területe védettségi igazolvány nélkül lesz látogatható, ám a koncertek kordonnal lesznek lezárva, ahová már kelleni fog az oltást igazoló kártya.
A nemzeti összetartozás pálinkája 2021-ben az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában készül el szeptember 18-án szőlőpárlatok házasításából.
Idén is folytatódik a fesztivál gasztronómiai sorozata, ezúttal Pálinkaízutazás – Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában címmel. Az alprogramot az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának báltermében rendezik meg szeptember 18-án 17 órától. Az eseményen Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével az ősi magyar szőlőfajtákból készült pálinkák és ételek találkozását mutatják be neves szakemberek.
Idén egy másik gasztronómiai programmal is készülnek a szervezők, a Gazda és a pálinka a konyhában című látványfőzéssel, amelynek során Prohászka Béla vezetésével a hazai pálinkavilág elismert és ismert szereplői ragadnak majd fakanalat, hogy az agrárvilág szakembereivel a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból szőlőpálinkával készült ételeket készítsenek a meghívott vendégek és a fesztivál látogatói számára.
A fesztivál kísérőrendezvényeként hirdették meg a Brillante – 2021 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyét. Az ünnepélyes eredményhirdetésre szeptember 17-én 16.30-tól kerül sor a Stefánia-szárny báltermében.
A fesztiválon fellép többek között a harmincéves Irigy Hónaljmirigy, a TNT, a Majka és Curtis, a Halott Pénz és a Neoton Família Sztárjai. A legkisebbeket mesterségeket bemutató játszóházzal, vidámparkkal, és kulturális műsorokkal várják a helyszínen.
A napijegyek kétezer forintért, a háromnapos bérlet ötezer forintért kapható. Az esemény szabadon látogatható csütörtökön 14 és 16 óra között, pénteken 11-től 14 óráig, szombaton 10-től 12 óráig. Az esemény részletes programja a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon található.