Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bemutatta választási programját a gyulai Fidesz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. április 12. 19:20
Bemutatta választási programját a gyulai Fidesz
A városvezetés folytatná a megkezdett munkát

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bemutatta választási programját a gyulai Fidesz április 12-én a Százéves Cukrászda udvarán megrendezett kampányindító eseményen.

A megjelenteket elsőként Alt Norbert alpolgármester, a Fidesz helyi elnöke köszöntötte. Mint mondta, eseménydús és eredményes volt az elmúlt öt év, amely során komoly eredményeket értek el.

Kiemelte: készülnek a június 9-i választásra, a jövő hét folyamán kezdik el gyűjteni az aláírásokat.

Kovács József országgyűlési képviselő az ország és a város életében meghatározó eseményeket elevenített fel, mint az első szabad választásokat, a 2002 és 2010 közötti éveket, amikor „sok minden elveszett”, valamint a 2010-es évet, amikor, mint fogalmazott, elérkezett a rendszerváltás.

Aláhúzta: 2010 óta tudatos, tervezett városfejlesztés zajlik Gyulán, valamint a város megítélése is jelentősen javult.

Görgényi Ernő polgármester, a Fidesz polgármesterjelöltje úgy fogalmazott, a saját, eddig járt úton, a gyulai úton kell továbbhaladni.

– A mi politikai közösségünknek van és mindig is volt víziója Gyula város jövőjéről, arról, hogy honnan hova szeretnénk eljutni – hangsúlyozta, majd hozzátette, ezt a közösséget 2010-ben hatalmazták fel a választók a városvezetésre, amely időszakban lépésről-lépésre fejlesztették, szépítették a várost.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető felidézte: az elmúlt évek egyik stratégiai célja volt, hogy Gyula városa négy évszakos turisztikai desztináció legyen, ezt szolgálta az AquaPalota és a Játszóház Gyula létrehozása, az Almásy-kastély, a Százéves Cukrászda és a Ladics-ház felújítása, valamint a jelenleg is zajló beruházások a Gyulai Várfürdőben.

Hangsúlyozta: Gyula Békés vármegye egészségügyi és igazságszolgáltatási központja, valamint egyik oktatási központja is, ezt erősítették a kórház nagyszabású fejlesztései, a gyulai felsőoktatás megerősítése, valamint az óvodák és iskolák folyamatos felújítása, korszerűsítése.

Görgényi Ernő kifejtette: a fürdővárosban negyven évvel ezelőtt, 1979-ben épült utoljára gyárépület, a rendszerváltás után sorra zártak be az üzemek, a mélypont a tejporgyár 2004-es bezárása volt. A fordulat a gyulai húsipar megmentés és újjászervezése volt, kezdetét vett a gyulai ipar újjáélesztése, fejlődtek a helyi vállalkozások is, majd megnyitották az Airbus-gyárat, amely egy időszámítás kezdetét jelzi.

Mint mondta, ösztöndíjakkal támogatják a diákokat, valamint korszerűsítették a kulturális intézményrendszer jelentős részét. Megújították és gyarapították a város parkjait, folyamatos a virágosítás és az erdőtelepítés is az elmúlt években. Fejlődtek a sportlétesítmények, a városi sporttelep és sportcsarnok is.

Megjegyezte, a városvezetés számára fontosak a megújuló, környezetkímélő energiákra alapozott technológiák, többek között ezeknek volt köszönhető, hogy Gyula akkor is nyitva volt a koronavírus-járvány idején, amikor máshol bezárásokat kellett eszközölni az energiaválság miatt.

A polgármester az elmúlt évek összegzése után ismertette, hogy miket szeretnének megvalósítani megválasztásuk esetén. Elkészítették az Élővíz-csatorna és környezetének belvárosi szakaszának rehabilitációjára vonatkozó terveket, amely szerint a Szent László utca és K. Schriffert utca között megújítják a zöldfelületet, növényeket telepítenek, sétányokat, stégeket alakítanának ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Új rendezvénytereket szeretnének kialakítani a Wesselényi- és Erkel-tónál, valamint a paradicsomi Gyöngyvirág téren.

Aláhúzta: folytatni akarják a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítését, valamint az erdőtelepítési programot is, hogy ezáltal zöld gyűrűt vonjanak a város köré, továbbá a virágosítási és fásítási akciót is.

– A környezetbarát közlekedés feltételeinek javítása érdekében folytatódik kerékpárútjaink felújítása, új szakaszok építése. A meglévő szakaszok között a Csabai úti, a Vértanúk útja mindkét oldalán lévő kerékpárút, valamint a Temesvári úti kerékpárút felújítása következik. A Széchenyi úton új kerékpárút építése valósul meg a Fehér-Körös hídjától a postáig. A Gyula–Elek közötti kerékpárút terveinek elkészíttetése is a következő ciklus feladata – mondta.

Görgényi Ernő elmondta: a Halácsy utca, Madách utca és Béke sugárút csomópontjában körforgalmas csomópontot hoznának létre, amelynek terveit már elkészítették, amelynek része a vasútállomás előtt egy forgalomtól elzárt, zöld növényekkel díszített tér, új parkolók, buszmegállók és taxidrosztok, valamint kerékpártárolók kialakítása.

Folytatódnak az útfelújítások is, a következők a városerdei Fő utca, a Temesvári út és a Nagyváradi út újraaszfaltozása lesz.

A városvezető beszélt az ipari fejlesztésekről is, megkezdik egy új, déli ipari terület kiépítését a 44-es főút mentén. Céljuk, hogy magas hozzáadott értékű ipari tevékenységet végző, képzett munkaerőt foglalkoztató, környezetbarát üzemek jöjjenek a városba.

További cél a Gyulahús Kft. épületeinek és termelési technológiájának, valamint a turizmus motorjának, a Gyulai Várfürdőnek a további fejlesztése, folytatják továbbá az intézmények felújítását, a következő öt évben az Ewoldt Eliz Óvoda, a Törökzugi Óvoda, a Gyulavári Óvoda, a gyulavári egészségház, a Gyulai Várszínház kamaratermének, a Civil Szolgáltató Központnak, a városi sporttelepnek, a Napfény Nappali Központnak és az önkormányzati bérlakásoknak a fejlesztése.

– Folytatni fogjuk az iskolák felújítását, terveinkben első helyen az 5. Számú általános iskola szerepel, majd a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény komplex felújítása és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Ady Endre utcai telephelyének energetikai korszerűsítése.

Görgényi Ernő azzal zárta ismertetőjét, hogy vannak hosszú távú célok, amelyek a gazdasági kilátások miatt nem valószínű, hogy megvalósulnak a következő öt évben, de ezeknek az érdekében is meg kell tenni a szükséges lépéseket. Ilyenek a Szigeterőd-program megvalósítása, a Gyula és Békéscsaba közötti vasútvonal villamosítása, az északi elkerülő és a törökzugi gyűjtőút megépítése, valamint az egykori 1-es számú általános iskola épületének közoktatási vagy turisztikai célú hasznosítása.

– Ez a mi ajánlatunk Gyula város polgárai számára. Amennyiben újabb öt évre bizalmat szavaznak nekünk, ennek a csapatnak, akkor vállalásainkat teljesíteni fogjuk. Ehhez azonban a teljes csapatra, valamennyi képviselőjelöltünkre szükség van – mondta a városvezető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)